Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primii paşi au şi fost făcuţi de către Asociaţia Speologică Exploratorii pentru crearea unui geoparc european.

Descoperirile de fosile ce aparţin atât florei cât şi faunei au început înaintea anului 1900 şi au pus judeţul nostru printre primele de acest gen în ghidurile de profil. Printre cele dintâi situri în care au fost descoperite fosile din specii variate se numără cel de la Soceni, destul de celebru printre specialişti. Mai mult, sunt şi descoperiri recente care ar putea modifica sensibil harta unui viitor geoparc cărăşean.

„La noi în județ sunt declarate opt puncte fosilifere, însă nu toate sunt bine documentate, şi, în plus, există altele ce au fost descoperite ulterior şi pentru care noi am făcut demersurile pentru a deveni nucleul unor monumente ale naturii care, ulterior, să fie incluse într-un geoparc. Acesta, la rândul lui, va face parte din reţeaua europeană de astfel de arii. Printre punctele despre care vorbeam şi care sunt verificate se numără Soceni, Globu Craiovei, Petroşniţa şi Valeapai. Decamdată, respectivele locaţii nu pot fi incluse în pachetele turistice pentru publicul larg din cauză că nu există o infrastructură propice dar mai ales din pricina riscului comportat de căutătorii de fosile, de care nu ducem lipsă”, ne-a declarat Bogdan Bădescu, preşedintele Asociaţiei Speologice Exploratorii.

Rolul unui geoparc este acela de a conserva respectivele fosile, a elementelor culturale şi de a dezvolta turismul, atât paleontologic, cât şi cel pentru publicul larg.

Cea mai recentă locaţie fosiliferă care va intra în lista ONG-ului se găseşte în apropierea Aninei. „Cercetările au fost demarate odată cu construcţia termocentralei de la Crivina, unde au fost descoperite tunele de dinozauri pitici, amprente şi diferite urme de specii ce aparţin atât florei cât şi faunei. Cercetările sunt continuate de către prof. univ. dr. Mihai Popa de la Universitatea Bucureşti.

„Există puncte fosilifere nedeclarate şi în alte părţi ale judeţului şi avem documentaţia necesară pentru a le include în geoparcul de care vorbeam. Este nevoie de avizul Academiei Române. Mai există în documentaţiile noastre şi fosile de peşteră ce datează de zeci de mii de ani. Toate acestea pot face parte dintr-un program de vizitare pentru publicul larg dacă se va dezvolta în acest sens infrastructura. Pot exista pachete turistice dedicate, care cuprind strict punctele fosilifere amintite, sau pot fi incluse într-o sferă mai largă”, a mai amintit Bogdan Bădescu.

Reptilele săpătoare din Jurasicul timpuriu ale căror urme au fost descoperite în zona Aninei au lăsat urme paleontologice unice în Europa şi care se mai întâlnesc doar pe continentul american. De asemenea, în zonă au fost descoperite şi amprente de dinozauri sauropozi, nevertebrate şi alte specii.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu