Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ministrul Justiţiei a apreciat că sistemul penitenciar are un deficit de circa 10.000 de locuri.

Faptul că există judeţe fără puşcării încarcă financiar sistemul, iar problema penitenciarelor trebuie rezolvată şi din alte surse decât naționale, a declarat la Reșița ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.

„Noi am făcut un apel la nivel european, o scrisoare comună către Comisia Europeană, împreună cu ministrul italian de Justiție. S-au alăturat mai multe state, iar până în martie sperăm să fie cel puțin zece, care să facem acest demers către Comisia Europeană, pentru a încerca să obținem o linie de finanțare pentru construcția de penitenciare. Deficitul la nivel național este de cel puțin 10.000 de locuri”, a precizat ministrul.

Acesta a apreciat că foarte multe dintre închisorile existente la noi în ţară arată la limita demnității umane, iar acest subiect nu este unul foarte popular în spațiul public. „Nu e ușor să spui că vrei să construiești penitenciare în măsura în care este nevoie, la fel de mult, să construiești școli și spitale. Este foarte greu de pus în balanță, însă și acestea trebuie făcute. Investind în penitenciare, investești în siguranța publică. Dacă ai condiții normale, decente în penitenciare, riscul de a săvârși noi fapte când ieși de acolo este dovedit că e mult mai mic”, a precizat ministrul Justiției.

„Din fonduri naţionale, în următorii cinci ani nu vom construi în apropierea Reşiţei un penitenciar. Anul acesta se încearcă demararea construcției a două noi asemenea clădiri, cel mai probabil în municipii reședință de județ, acolo unde acestea se află în centrul orașului, unde este aproape imposibil să dezvolți condiții decente din cauza spațiului restrâns. Singura soluție este să închizi respectivele penitenciare și să construiești altele noi, în afara orașului. Iar pentru a reabilita ceea ce se poate reabilita înseamnă circa un miliard de euro pentru următorii ani. Ca soluţie de moment pentru reducerea cheltuielilor cu deplasarea deţinuţilor la instanţele din alt județ, anul acesta este prevăzută înființarea unui sistem de video-conferință, cu ajutorul căruia deţinuţii să poată fi audiați.

Adaugă comentariu