Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Faptul că mai multe magazine, unele fără profil specializat auto, pun în vânzare folii autocolante de mai multe tipuri (ionizate, fumurii etc) îi pune pe amatorii de înfrumuseţare a vehiculelor în dubii.

Mulţi dintre aceştia au mai încercat şi în alte rânduri să ofere o altă lumină habitaclului însă au descoperit, fie la inspecţia tehnică periodică (ITP), fie la controalele din trafic, efectuate de poliţişti şi inspectori ai Registrului Auto Român, că au probleme serioase. Cuvântul de ordine în toată povestea este „omologat”.

Ştiind acest lucru, câţiva importatori şi chiar unii producători au adăugat acest cuvânt pe produsele respective, fără a adăuga şi alte acte necesare. Deci… atenţie! „Actele normative în vigoare prevăd ca acele folii aplicate ulterior să nu dăuneze vizibilităţii. Este destul de simplu: foliile trebuie omologate RAR (pentru România) şi produsul trebuie însoţit de un certificat de omologare şi trebuie să aibă aplicată sigla RAR”, ne-a precizat cms. şef Decebal Davidoiu, şeful Serviciului Poliţie Rutieră Caraş-Severin. Cei care nu verifică aceste lucruri pot avea probleme serioase.

Specialiştii susţin că ar fi indicat ca şi aplicarea respectivelor folii să fie făcute de service-uri de profil, în aşa fel încât vizibilitatea şoferului în afară să nu fie afectată. „De fapt, acel certificat de omologare care însoţeşte produsul ar trebui păstrat, în aşa fel încât, la un eventual control sau la ITP să fie prezentat, chiar dacă folia are sigla RAR. Riscul de a deţine produse neomologate duce la reţinerea certificatului de înmatriculare a autovehiculului până la remedierea problemei”, a mai adăugat comisarul – şef Davidoiu. Clienţii de ocazie sunt supăraţi, pe bună dreptate, pentru că unele produse care au înscris pe ele cuvântul „omologat”, nu respectă legea şi îi duc în eroare. Autorităţile în domeniu susţin că nu pot efectua controale în magazine pentru a rezolva situaţia, ci că totul ţine de cei care le pun în vânzare sau de alte organe de control. Potrivit actelor normative în vigoare, autovehiculele trebuie echipate cu geamuri ce sunt omologate, având transparenţă de min. 75% pentru parbriz şi min. 70% pentru lunetă şi geamurile laterale; foliile de protecţie aplicate pe geamuri trebuie să fie certificate şi marcate corespunzător, iar aplicarea acestora este permisă numai în atelierele autorizate; geamurile laterale din spate şi luneta nu sunt esenţiale pentru vizibilitatea din interior, când autoturismul este echipat cu oglinzi retrovizoare exterioare pe ambele părţi, însă în cazul în care acestea au o transparenţă modificată faţă de cea stabilită prin marcajul de omologare se urmăreşte că stratul aplicat ulterior să fie uniform şi să nu creeze distorsiuni. Pe site-ul RARS sunt publicate, periodic, produsele omologate.

Adaugă comentariu