Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cei aproximativ 50 de angajaţi ai instituţiei au protestat pentru că au fost daţi uitării de Executiv, atunci când acesta a majorat doar salariile altora.

Un protest spontan, derulat în mai multe judeţe din ţară, a cuprins şi Casa Judeţeană de Pensii Caraş-Severin, unde oamenii se plâng de faptul că nu au avut parte de majorări salariale, dar şi de volumul uriaş de activitate, impus de tot felul de noutăţi legislative care le adaugă atribuţii, în contextul în care numărul funcţionarilor e din ce în ce mai mic, iar angajările sunt blocate. Însă oamenii n-au ales din prima calea protestului. S-au încercat negocieri cu ministerul de resort, s-au înaintat adrese, care însă au rămas fără răspuns.

„În cursul zilei de luni, angajaţii Casei Judeţene de Pensii au declanşat un protest spontan, între orele 8.00 şi 10.00, din cauza faptului că sunt nemulţumiţi de salariile pe care le primesc din partea instituţiei, având în vedere că de un an de zile susţin că nu au fost crescute salariile. Şi, mai mult, activitatea noastră s-a multiplicat prin zeci de modificări legislative, ceea ce a dus tot mai mult la încărcarea activităţii angajaţilor. Angajările fiind suspendate, multe posturi sunt libere, iar din cauza activităţii şi răspunderii foarte mari, angajaţii sunt nemulţumiţi fiindcă multe instituţii au primit majorări salariale şi casele judeţene de pensii nu au primit. În ţară, au fost mai multe proteste ale angajaţilor de la mai multe case de pensii“, ne spune Dorin Gheorghe Brăilă, directorul CJP Caraş-Severin.

Oamenii se plâng atât de discrepanţele apărute între instituţiile din teritoriu, care funcţionează în subordinea ministerului de resort, cât şi de diferenţele mari între cei din teritoriu şi cei din capitală. În clipa de faţă, deficitul de personal al CJP se situează undeva la mai bine de 10 procente, referindu-ne aici la posturile vacante, care însă nu pot fi ocupate prin concurs, posturile fiind blocate. În realitate, numărul necesar de angajaţi este cu mult mai mare, din cauza permanentelor modificări legislative, care le acordă oamenilor dreptul să solicite noi şi noi recalculări de pensii. Doar modificările vizând pensiile anticipate şi cele pentru grupe au adus în plus câte 2.000 de dosare de recalculat.