REŞIŢA – Sorin Frunzăverde a prezentat, luni, o parte din proiectele derulate de instituţia pe care o conduce.
Consiliul Judeţean Caraş-Severin derulează, în prezent, o serie de proiecte, unele cu finanţare europeană, altele cu fonduri de la bugetul de stat. În categoria celor cu finanţare europeană intră cel pentru gestionarea integrată a deşeurilor, şi cel de modernizare a infrastructurii de apă, şi apă uzată, pentru cele opt oraşe ale judeţului. Cele două proiecte, a căror valoare totală depăşeşte suma de 160 de milioane de euro, fără TVA, sunt în faza de licitaţie publică, după cum declara luni preşedintele CJ, Sorin Frunzăverde, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, recent, s-au încheiat lucrările de asfaltare a tronsonului de drum Dalboşet – Bănia, iar în prezent se intervine pe relaţia drumului naţional Bozovici – Iablaniţa, până la Şopotul Nou.
„Avem documentaţie pentru toate celelalte drumuri judeţene ce trebuie scoase la licitaţie. Mai mult, pentru zece dintre ele avem documentaţia pregătită şi pe finanţarea europeană din viitorul Program Operaţional Regional 2014 – 2020, aici regăsindu-se şi tronsonul de drum Berzovia – limita cu judeţul Timiş”. Printre priorităţile CJ se numără şi reabilitarea drumului limita de judeţ Timiş – Moldova Nouă, unde s-a lucrat puţin din cauza lipsei de finanţare. Preşedintele CJ a explicat că există o hotărâre de guvern, prin care se aprobă lucrările de consolidare a respectivului tronson, însă, momentan, nu se indică şi sursa de finanţare.
În acelaşi timp, Frunzăverde a explicat că, în perioada următoare, se vor semna contractele de finanţare cu Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice pentru alte două proiecte, construirea unui pod peste râul Nera, de la Socol la Vračev Gaj, din Republica Serbia, şi a unui punct de traversare a Dunării cu bacul între localităţile Moldova Nouă şi Golubac, Serbia.
Scopul celor două proiecte este acela de a dezvolta infrastructura de transport în vestul județului Caraș-Severin, în vederea dinamizării schimburilor economice și turistice, de o parte şi de alta a zonei de frontieră România – Serbia.
Roxana Bălan Nafiru