Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cele 66 de vouchere trimise în Caraş-Severin luni au fost epuizate încă de la primele ore ale dimineţii.
De ce trebuiau schimbate regulile de funcţionare a vechiului Program Rabla? Anul trecut, prin cumulul de tichete, s-a creat o întreagă piaţă neagră a acestor tichete, susţine Ministerul Mediului, iar mulţi cetăţeni au avut de suferit. Ca urmare, judeţele nu se aleg cu acelaşi număr de vouchere, ci se ţine cont de numărul maşinilor mai vechi de zece ani din parcurile auto locale. A ieşit însă cu scandal: sunt prea puţine vouchere, chiar şi 36 pentru un judeţ, şi numai cinci pentru un punct de lucru!

Înscrierea cetăţenilor, firmelor şi instituţiilor în Programul Rabla a început luni, un sfert din cele 17.000 de vouchere destinate persoanelor fizice fiind distribuite colectorilor validaţi într-o primă etapă, astfel ca la mai multe puncte de colectare se regăsesc în prezent chiar şi mai puţin de zece tichete.

Sunt interzise atât transferul şi schimbul de vouchere distribuite de către AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu) între colectorii validaţi, cât şi transferul şi schimbul de tichete între punctele de lucru aparţinând aceluiaşi colector validat, fără acordul prealabil al AFM. Însă ceea ce se întâmplă pe teren numai bine nu e…

Potrivit AFM, în Caraş-Severin sunt trei colectori validaţi, care au primit 66 de tichete. „Am avut o sută de maşini în curte şi doar 22 de tichete. Prin urmare, acestea au dispărut rapid“, ne-a spus o doamnă de la unul dintre punctele din Reşiţa.

La celălalt punct de colectare agreat de Administraţia Fondului de Mediu nici nu a mai răspuns nimeni la telefon. Cea de a treia societate cărăşeană căreia i-au fost trimise 20 de tichete le-a terminat, la fel, de dimineaţă: „Dacă aveam de zece ori atâtea vouchere, le-am fi dat încă de luni. Vom merge la Bucureşti la finalul săptămânii, în speranţa că ne vor mai fi atribuite şi altele, dar s-ar putea să ne alegem doar cu speranţa, aşa cum s-a întâmplat şi la celelalte ediţii ale Programului Rabla. Am terminat tichetele în prima oră. Mai reveniţi cu un telefon spre finalul săptămânii“, ni s-a spus de la centrul de colectare din Oraviţa.

Prin urmare, nu mai alergaţi după vouchere… e inutil. Luni a fost prima şi ultima zi a programului.