Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi nu ducem lipsă de fermieri dornici să îngraşe purcei, în judeţ avem prea puţini furnizori de grăsuni şi nici un abator dispus să-i proceseze.

16 aprilie a fost ultima zi până la care cărăşenii şi-au putut depune cererile de înscriere în cadrul Programului adresat crescătorilor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa. Pentru depunerea documentelor necesare înscrierii în cadrul programului, oamenii au avut la dispoziţie 90 de zile.

Potrivit declaraţiilor Mariei Panacea, consilier în cadrul Direcţiei Agricole Judeţene, până luni, 16 aprilie, au fost primite 62 de solicitări numai din partea crescătorilor de porci. Cei mai mulţi sunt din zonele Vermeş, Sacu, Oraviţa, Berzovia şi Caransebeş. Conform programului, aceştia vor primi gratuit un număr par de purcei, minimum doi şi maximum zece, pe care îi vor creşte, respectând structura raţiei furajere stabilită prin contract. De asemenea, crescătorii au obligaţia să aducă purceii la o greutate minimă de 130 de kilograme şi să livreze jumătate din purceii primiţi cu titlu gratuit către un procesator sau o altă persoană juridică cu care fermierul a încheiat contract.

În cadrul programului mai participă alte două entităţi: furnizorii de purcei din rasele Bazna şi Mangaliţa, precum şi procesatorii, cei responsabili de prelucrarea şi conservarea cărnii. De asemenea, procesatorii sunt obligaţi să ia purceii pentru creştere şi îngrăşare de la furnizori şi, în baza unui contract, să-i transporte şi să-i livreze către crescătorii de porci. Pe lângă cheltuielile legate de transport, se mai adaugă şi altele. Din aceste motive, celor doi procesatori de carne de porc din Caraş-Severin, societăţile C+C şi Palaloga, programul nu li s-a părut atractiv deloc, dat fiind faptul că nici unul nu a dorit să i-a parte la el. Nici la capitolul furnizori nu stăm mai bine, fiind înscrişi în program numai trei crescători de porci. Câte unul în localităţile Ilidia şi Ticvaniu Mic, fiecare având două scroafe, şi un altul la Gornea, cu cinci scroafe, din care trei gestante. Pentru fiecare purcel dat procesatorului, furnizorul primeşte câte 250 de lei pe cap, de la Ministerul Agriculturii.

Programul destinat crescătorilor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa se va derula până în 2020, iar valoarea ajutorului de minimis pentru acest an este de 4,6 milioane de euro, în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinație, de la bugetul de stat.