Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Din Caraş-Severin s-au înscris pentru susţinerea examenului de definitivare în învăţământ 91 de cadre didactice.În perioada 4-25 ianuarie, s-au înscris pentru examenul naţional de definitivare în învăţământ 8.537 de candidaţi, dintre care au fost validaţi 8.335.

Comparativ cu anul 2012, se observă o creştere a numărului de înscrişi cu 27%. Astfel, în 2012, numărul candidaţilor înscrişi a fost de numai 6.537, dintre care au fost acceptaţi pentru susţinerea examenului 6.114. Creşterea din 2013 este datorată, în mare parte, scăderii vechimii minime necesare la catedră, de la doi ani la un an. Cei mai mulţi candidaţi care doresc să susţină examenul de definitivat în acest an provin din segmentul de vârstă 20-25 de ani (33,5%), fiind urmaţi de cei cu vârste între 26-30 de ani (28%).

În Caraş-Severin s-au înscris pentru susţinerea examenului de definitivare în învăţământ 91 de cadre didactice. Cei mai mulţi candidaţi s-au înscris pentru catedrele Limba şi literatura română, 10 profesori, Limba şi literatura engleză şi Limba şi literatura română şi matematică pentru învăţământul primar, câte nouă candidaţi, Limba şi literatura română pentru copii, metodica activităţii instructiv-educative din învăţământul preşcolar şi Educaţie fizică, câte şapte candidaţi. În cadrul examenului naţional de definitivare în învăţământ, candidaţii vor avea de trecut două inspecţii la clasă şi o probă scrisă. Inspecţiile se vor realiza până la data de 20 iunie şi constituie criteriu eliminatoriu.

Candidaţii trebuie să obţină cel puţin media opt la inspecţii pentru a putea accede la proba scrisă, care se va desfăşura în data de 18 iulie. De asemenea, un alt criteriu pentru a se califica în proba finală îl reprezintă şi stagiul de predare de cel puţin un an la catedră.

Lavinia Predescu