REŞIŢA – Noi reglementări pentru ţăranii care-şi vând legumele şi fructele în pieţele agroalimentare.Ministerul Agriculturii a publicat, săptămâna aceasta, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol. Ce înseamnă acest lucru? Producătorii agricoli, persoane fizice înregistrate fiscal, vor dispune în pieţe de spaţii special amenajate pentru ei, unde accesul se va face pe baza unui card de identificare, care va fi însoţit de certificatul de producător şi de carnetul de comercializare. Această măsură vizează eliminarea intermediarilor evazionişti din cadrul pieţelor agroalimentare.
Potrivit actului normativ, 20% din suprafaţa fiecărei pieţe va fi destinată acestor spaţii, fiind delimitate distinct şi amenajate corespunzător pentru depozitarea şi comercializarea produselor agricole. Certificatele de producător vor fi emise, anual, pe numele persoanelor fizice şi vor conţine un sistem de codificare pentru identificarea acestora. Pentru eliberarea certificatului de producător se va percepe o taxă stabilită de unităţile/subdiviziunile administrativ teritoriale, în condiţiile legii, valabilitatea acestuia fiind de un an calendaristic. De reţinut, acordarea certificatului de producător se face pe baza atestatului profesional.
Cum obţine producătorul atestatul profesional?
Atestarea profesională a solicitanţilor de certificat de producător se realizează de către „structuri asociative profesionale/patronate sindicale din agricultură, constituite conform legii şi organizate la nivel judeţean/regional/naţional“, precum şi de către „structuri teritoriale de consultanţă agricolă“, se arată în actul normativ.
Vânzarea legumelor şi fructelor va fi condiţionată şi de existenţa unui carnet de comercializare, avizat şi de primar, unde se vor regăsi date privind suprafaţa totală cultivată, structura pe specii de legume sau de pomi fructiferi şi producţiile estimate de realizare.
Sancţiuni
Administratorii pieţelor vor fi sancţionaţi cu sume cuprinse între 15.000 şi 20.000 de lei dacă nu vor amenaja spaţii speciale pentru producătorii agricoli. De asemenea, dacă producătorul nu are atestatul sau cetificatul de producător poate fi sancţionat cu amendă cuprinsă între 2.000 şi 5.000 de lei, potrivit proiectului de lege.
Roxana Bălan Nafiru