Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – ADR Vest lansează „Arome proprii” – www.aromeproprii.ro, o platformă care promovează producătorii și produsele alimentare din Regiunea Vest. Deja, pe platformă s-au înscris cinci producători din Caraş-Severin: de la Şuşca, Berzovia, Tirol, Cornereva şi Fârliug.

Platforma „Arome proprii” a fost realizată ca o inițiativă pilot în cadrul proiectului „NICHE – Dezvoltarea de lanțuri valorice inovative în sectorul agroalimentar”, care își propune crearea de ecosisteme favorabile inovării în sectorul alimentar în șapte regiuni europene.

Producătorii locali din județele Caraș-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara beneficiază, prin intermediul platformei, de spații virtuale unde își pot promova produsele – legume, fructe, miere și produse apicole, cereale și produse din cereale, ouă, carne și produse din carne, lapte și brânzeturi artizanale, uleiuri, gemuri și dulcețuri realizate după rețete tradiționale sau prin noi procedee, din fructe și legume cultivate în regiune, ceaiuri, mirodenii etc. Aproape 30 de producători s-au înregistrat deja pe www.aromeproprii.ro, iar lista este deschisă.

„Găsim produse certificate ecologic, susținem afaceri de familie, încercăm să promovăm gusturile autentice locale în cultura gastronomică a comunității. Fiecare producător își poate crea un profil online pentru prezentarea produselor și a beneficiilor pe care le oferă acestea pentru consumatori“, susţin cei de la ADR Vest.

Din Caraş-Severin s-au înscris cinci producători: Vincent de Busson, cu şofran de România, cultivatorul din Berzovia; Florin Jeberian, un producător de bunătăţi din smochine din Şuşca, dar și un producător de bunătăţi din legume şi fructe din zona Fârliug. De asemenea, pe platformă s-au înscris şi producătorul de sucuri naturale din Cornereva, Nicolae Bijan, dar şi cei  care produc caşcavalul Banat la Tirol. Tot pe platformă s-a înscris şi un producător de miere pură, produse apicole, catină ecologică şi produse din cătină. Stupii sunt în zone de deal nepoluate din judeţul Caraş-Severin (Bărbosu, Brebu Nou), iar plantaţia de cătină ecologică se întinde pe o suprafaţă de 8 hectare la Moşniţa Veche.

Adaugă comentariu