Caraş-Severin, Romania

BOCŞA – În această perioadă, la Bocşa vor avea loc mai multe investiţii. De la primul incinerator de biomasă din vestul ţării, care va produce şi energie electrică, până la un adăpost pentru câinii comunitari, extinderea reţelei de alimentare cu apă sau stingerea focurilor de la haldina din oraş.

O investiţie importantă prinde contur la Bocşa. Mai exact, pe drumul Binişului, în scurt timp, îşi va începe activitatea un incinerator de biomasă. „Se face curăţenie în jur, se ard crengi şi tot ce înseamnă biomasă. Se vor crea 30-40 de locuri de muncă şi vor creşte veniturile la bugetul local. De locuri de muncă este nevoie, prin urmare îmi doresc să vină cât mai multe firme“, ne-a declarat primarul Bocşei, Mirel Patriciu Pascu. Firma respectivă va produce energie electrică ce va fi distribuită în reţeaua naţională de energie şi este primul incinerator de biomasă din vestul ţării.

Zilele următoare, pe str. Cernei va fi instalată conducta de apă. În scurt timp vor începe şi lucrările la o rigolă betonată de pe str. Lugojului. „De asemenea, aşteptăm să fie scoasă pe SEAP lucrarea pentru refacerea trotuarului pe str 1 decembrie 1918. Aşa cum am mai spus, avem în plan demararea, în această primăvară, a mai multor lucrări. Multe vor fi executate din bani de la bugetul local“, susţine primarul Bocşei.

În ultima vreme, Primăria Bocşa se confruntă cu o serie de probleme legate de incendiile care au loc la haldina de gunoi a oraşului. „Aerul e irespirabil, iar arderea continuă este un real pericol. Toate astea se întâmplă din cauza focurilor nesupravegheate, din cauza inconştienţei unora. De luni vom băga utilajele acolo pentru a acoperi haldina cu pământ. E nevoie cam de 200-300 de maşini cu pământ pentru a stinge focul“, ne-a spus primarul Mirel Pascu. După ce incendiul va fi stins în întregime, Primăria Bocşa va trece la ecologizarea haldinei.

În ceea ce priveşte problema câinilor fără stăpân din oraş, aceasta a fost rezolvată prin semnarea unui contract, în 2 aprilie, între primărie şi o firmă care se ocupă cu strângerea şi îngrijirea patrupedelor din oraş. „Am avut o problemă reală cu câinii vagabonzi. Cetăţenii mi-au tot reclamat faptul că au văzut microbuze care descărcau câini aici la noi. Un gest urât de altfel, indiferent cine l-a făcut. Acum sunt mulţumit că am rezolvat şi problema asta şi nu mă mai poate acuza nimeni că avem astfel de animale prin oraş“, ne-a declarat primarul Bocşei. Mirel Pascu ne-a mai spus că orice cetăţean din Bocşa care nu mai poate să îşi întreţină câinele, îl poate duce la adăpostul de pe str. Dognecei. De asemenea, cine vrea să adopte un câine, tot de acolo îl poate alege.

Clădirea fostei autogări din oraş a fost renovată din fonduri de la primărie. Aici funcţionează un birou de impozite şi taxe, Serviciul de Cadastru şi Agricultură şi Serviciul de Transport Rutier care reglementează toate problemele legate de taximetrie. „Tot aici avem şi Serviciul comercial ce eliberează autorizaţii şi tot ce este necesar pentru firme. Am renovat această clădire pentru a veni în sprijinul cetăţenilor din Bocşa Română. Oamenii îşi pot achita în Corpul 2 al Primăriei, adică în clădirea fostei autogări, taxele şi impozitele, pot depune dosare la Serviciul Social, îşi pot rezolva acolo o serie de probleme“, ne-a precizat primarul Mirel Patriciu Pascu.

Lidia Almăjanu