Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Municipalitatea face un apel către cetăţeni, firme şi asociaţii să pună umărul la curăţarea oraşului.

Cu prilejul campaniei de curăţenie de primăvară, municipalitatea invită şi reşiţeanul simplu să pună umărul la muncă pentru oraş. Şi chiar dacă toaletarea neautorizată a arborilor şi arbuştilor (inclusiv a tufelor) este interzisă, fiind sancţionată, potrivit celor de la primărie, un bun gospodar are o serie de alte lucruri de făcut.

Potrivit unei hotărâri aprobate de consiliul local, reşiţenii – atât simplii cetăţeni, cât şi asociaţiile de locatari – trebuie să se ocupe de întreţinerea şi curăţenia spaţiilor pe care le deţin, a anexelor gospodăreşti, a curţilor şi a împrejurimilor acestora. Tot în sarcina cetăţeanului simplu cade şi curăţenia şi întreţinerea şanţurilor şi a podeţelor din zona imobilelor pe care le deţin sau le administrează, inclusiv îngrijirea pomilor şi a florilor din acest perimetru. De asemenea, reşiţenii trebuie menţină curăţenia trotuarelor, pe porţiunea din dreptul gospodăriei, dar şi de cea a locurilor de parcare pe care le folosesc, să vopsească mobilierul urban aferent blocului şi să depoziteze gunoiul menajer doar în locurile special amenajate.

Pe de altă parte, agenţii economici, instituţiile publice, unităţile de cooperaţie şi celelalte persoane juridice au obligaţia să întreţină clădirile şi spaţiile în care-şi desfăşoară activitatea, să asigure spălarea geamurilor şi vitrinelor, şi înlocuirea celor sparte, să-şi întreţină firmele, bannerele şi panourile publicitare, dar şi să asigure zugrăvirea faţadelor. Tot firmele şi instituţiile trebuie să asigure împrejmuirea corespunzătoare a imobilelor, întreţinerea pomilor şi a celorlalte plante din incintă, să cureţe, dezinsecteze şi deratizeze spaţiile pe care le deţin, să cureţe trotuarele din jurul incintelor şi să întreţină spaţiile verzi.

În ceea ce priveşte serviciile de salubritate, cei de la Brantner vor asigura curăţarea platformelor, a punctelor de colectare, transportul zilnic al deşeurilor menajere, completarea şi repararea containerelor. Iar cei de la Supercom vor asigura salubrizarea spaţiilor verzi, a trotuarelor şi a arterelor de circulaţie, dar şi repararea, înlocuirea şi completarea coşurilor stradale.

„Efectuarea curăţeniei de primăvară este obligatorie pentru toţi cetăţenii, asociaţiile de locatari şi proprietari, agenţii economici, autorităţi şi instituţii publice, precum şi pentru asociaţii, fundaţii şi alte organizaţii care îşi desfăşoară activitatea pe raza municipiului Reşiţa. De asemenea, şi în acest an este lansat concursul «Cea mai curată asociaţie de locatari şi proprietari», dotat cu premii. Primăria municipiului Reşiţa face un apel la toţi cetăţenii să se implice şi să sprijine cu forţe proprii eforturile administraţiei publice locale de a avea un oraş curat şi civilizat“.