Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Programul contribuie şi la stabilizarea pieţei imobiliare, dar şi la creşterea cumulului de tranzacţii.

După primele șase luni ale anului 2014 Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) înregistrează peste 11.000 de garanții acordate în cadrul Programului Prima Casă. Din analizele statistice efectuate reiese că Programul Prima Casă a fost accesat cu preponderență de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani care au preferat achiziționarea apartamentelor de două camere. Valoarea medie a finanţării accesate în cadrul programului este de 38.300 de euro.

„Am considerat, în fiecare an, că acest program ajută tinerii să-şi cumpere sau să construiască un cămin. Mai mult, în perioade în care cumpărarea unei locuinţe reprezenta un factor de risc prea puţin agreat de bănci, Prima Casă a constituit o bază solidă pentru derularea tranzacţiilor imobiliare în județ. Mai mult, deşi pare paradoxal, acesta a stabilizat preţurile în Caraş-Severin“, ne-a declarat Dan Nănuţ, actor pe piaţa imobiliară din Caraş-Severin şi Timiş.

Potrivit Fondului, programul continuă să fie cerut și apreciat de public, în condițiile menținerii unei rate de nerambursare a creditelor de numai 0,2%, plafonul disponibil în acest moment în cadrul programului Prima Casă fiind de 1.090 milioane lei (inclusiv plafonul de circa 490 milioane de lei destinat achiziției de locuințe prin ANL). FNGCIMM este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

Garanţia FNGCIMM SA – IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/IMM şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

Flavius Rotariu