Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Iniţiativa soţilor Vasile şi Paula Neamţu a pus în fapt cea de a doua ediţie a campaniei de promovare a valorilor româneşti tradiţionale.

Miercuri, în Centrul Civic al municipiului de pe Bârzava a avut loc o sesiune de fotografie şi înregistrări video la care au participat reprezentanţi au tuturor mijloacelor de informare din județ, mândri să poarte ie ca recunoaştere a valorilor tradiţionale.

La manifestare au răspuns prezent şi elevi ai Şcolii nr. 7 din Reşiţa, coordonaţi de înv. Cristina Ardeleanu. Este cel de al doilea an în care, pentru a promova ziua de 12 iunie ca Ziua Iei româneşti, Vasile şi Paula Neamţu (operator la TVR şi respectiv corespondent Agerpres) au făcut pregătirile pentru ca, atât în presă cât şi în mediile de socializare, ţinuta purtată de bunici şi strămoşi să revină în actualitate ca simbol al păstrării valorilor.

„Anul trecut am repurtat o victorie şi am reluat demersul şi în acest an. Ia românească reprezintă identitatea noastră, a românilor. Brâul bănăţean e o identitate regională. De aceea, în acest an vom contopi cele două simboluri – portul şi jocul, pentru a da culoare acestui colţ de ţară”, a precizat iniţiatorul acţiunii, Vasile Neamţu.

În data de 12 iunie când va fi sărbătorită Ziua Iei, în Centrul Civic al municipiului Reşiţa, mai mulţi reprezentanţi ai ansamblurilor folclorice cărăşene vor învăţa pe cei care se vor afla acolo la ora 16.00 brâul bănăţean pentru ca, în final, să fie jucat acest joc de cât mai mulţi dintre cei prezenţi.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu