REŞIŢA – În Caraş-Severin există pe stoc materiale necesare pentru circulaţia rutieră la primii fulgi de nea.
Cele două secţii din subordinea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara – SDN Caransebeş şi SDN Orşova au precizat că există stocuri privind materialele antiderapante necesare pentru prima perioadă a iernii 2013-2014 pentru cei 550 de kilometri de drumuri naţionale aflate pe teritoriul Caraş-Severinului. Au fost deja organizate 12 baze de deszăpezire, 53 de muncitori reprezentând personalul necesar pentru informare operativă privind intervenţiile şi starea drumurilor. În planul operativ de acţiune pentru această iarnă au fost cuprinse 8.530 de tone de sare şi 5.500 de tone de nisip, o parte fiind deja în stocurile bazelor.
„Exceptând anumite perioade cu fenomene extreme, cele 58 de autoutilaje cu lamă şi răspânditor, suplinite de 29 de autoutilaje grele pot asigura condiţii corespunzătoare”, se precizează în informarea oficială a celor două secţii. În ceea ce priveşte contractele cu agenţii economici ce vor fi responsabili cu deszăpezirea, de săptămâna viitoare vor fi încheiate, în funcţie de proceduri. În ceea ce priveşte drumurile judeţene, datele Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Caraş-Severin precizează că stocul total de nisip măsoară, la ora actuală 6.800 de tone (700t la Moldova Nouă, 200t la Bocşa, 1.500t la Reşiţa, 700t la Şopotu Nou, 1.000t la Oţelu Roşu, 1.000t la Caransebeş, 500t la Văliug, 300t la Grădinari – în bazele organizate pentru intervenţia pe timp de iarnă), cantităţile putând fi suplimentate. De asemenea, sunt pregătite 125 de tone de sare, în zona Oraviţa. Tot pentru asigurarea traficului pe timp de iarnă, sunt pregătite 71 de utilaje de deszăpezire, printre care şapte autogredere, şase tractoare cu plug, 25 de autobasculante cu lamă şi răspânditor, trei autofreze, patru unimoguri ş.a.
În Reşiţa, potrivit planului de măsuri pentru perioada sezonului rece 2013-2014 şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, Liviu Gârtoi, a precizat că pentru această iarnă sunt disponibile pentru intervenţii 124 de persoane. În ceea ce priveşte dotările tehnice, Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local – Serviciul de Iluminat Public şi Deszăpezire – dispune de şase autocamioane cu lamă şi răspânditor, o maşină cu lamă şi răspândire manuală, cinci tractoare cu plug, două maşini cu răspândire manuală şi trei încărcătoare frontale. Materialele antiderapante, aflate pe stoc, sunt: nisip (1.200 de tone) şi sare (250 de tone), iar dacă va fi necesar, cantităţile vor fi suplimentate.
Flavius Rotariu