Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Realizarea celei mai frumoase fântâni monumentale din România, opera sculptorului Constantin Lucaci, a fost surprinsă în secvenţe fotografice de Aurel Săndulescu, negativele fiind donate Muzeului Cineastului Amator.

La 35 de ani de la inaugurarea fântânii cinetice din Centrul Civic, pasionatul cinefil Andrei Bălbărău, absolvent al universităţii reşiţene, care a pus bazele Muzeului Cineastului Amator chiar la UEMR, a scos la lumină imagini inedite ce ilustrează etapele realizării şi montării acestui simbol al Reşiţei. Acestea au fost surprinse de fostul fotograf al ziarului nostru, pe atunci „Flamura“, domnul Aurel Săndulescu, care a donat muzeului negativele, preţioase documente graţie cărora se poate reface firul poveştii ţesute în 1984 în preajma zilei de 23 august.

Potrivit relatărilor, atunci trebuia să se inaugureze în centrul Reşiţei un monument al muncitorimii. Practic, proiectul a fost dezbătut în repetate rânduri, însă fără să primească aprobarea. Între timp, sub îndrumările maestrului Lucaci, la UCMR avea să se contureze în mare secret o fântână absolut neobişnuită. Aurel Săndulescu l-a surprins, tot în mare secret, pe maestru la lucru, negativele fiind păstrate cu grijă timp de 35 de ani. Tânărul Andrei Bălbărău le-a scanat şi le-a readus în atenţia noastră, în primul rând fiindcă surprinde câteva din etapele creaţiei, dar şi unele aspecte ce ţin de spiritul epocii. Aşa se face că, pe 23 august 1984, reşiţenii au avut surpriza de a vedea o bizară fântână cu două talere de beton ce colectau apa, în loc de un obelisc grandios al muncitorimii.

Alexandra Gorghiu

FOTO: Aurel Săndulescu