Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Sute de apeluri la numărul de urgenţă 112 au fost contorizate de către ISU Semenic.

Cantităţile mari de precipitaţii care au căzut în ultimele 24 de ore au provocat inundaţii în mai multe localităţi din judeţul Caraş-Severin: Reşiţa şi cartierele aparţinătoare (Câlnic, Moniom, Terova) Bocşa, Ezeriş, Ramna, Valeapai, Fârliug, Remetea Pogăniş, Dezeşti, Biniş, Izgar, Oraviţa, Brădişoru de Jos şi Şoşdea. Cele mai afectate de inundaţii au fost localităţile Bocşa, Ramna, Reşiţa, Valeapai şi Remetea Pogăniş, unde a fost necesară evacuarea preventivă a aproximativ 300 de persoane, fiind inundate peste 800 de locuinţe. „Suntem într-o perioadă în care apele s-au retras – nu în măsura în care ne aşteptam, din păcate, în anumite zone – dar pompierii şi toate efectivele ministerului de resort sunt implicate în diminuarea pagubelor. Se lucrează la evacuarea apelor din locuinţe şi din anumite zone mai vulnerabile. Avem efective alocate de către ministrul Petre Tobă de la Mehedinţi şi Dolj, ne-au trimis pompă de mare putere şi bărci, pe lângă cele pe care le aveam noi. Lucrurile sunt sub control, important este că vieţile oamenilor au fost salvate. Pagubele materiale sunt în curs de evaluare“, ne-a declarat prefectul judeţului, Florenţa Albu. Peste 170 de pompieri militari au fost concentraţi în zonele afectate de inundaţii pentru a interveni în sprijinul populaţiei. Alături de pompierii militari, la intervenţii au participat şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, jandarmi, precum şi reprezentanţi ai comitetelor locale pentru situații de urgență. Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” a coordonat activitatea forţelor din teren, deplasându-se în localităţile cel mai afectate de inundaţii. „Menţionăm că, având în vedere numărul mare de solicitări din partea populaţiei, peste 350 de apeluri pe numărul de urgenţă 112, s-a intervenit în prima fază, cu prioritate, pentru evacuarea persoanelor şi salvarea acestora, iar după finalizarea acestei activităţii s-a acţionat pentru evacuarea apei din case şi curţi. Misiunile pompierilor s-au desfăşurat în condiţii grele din cauza drumurilor blocate sau acoperite de apă, dar s-au depus eforturi pentru a răspunde tuturor solicitărilor persoanelor aflate în dificultate“, se precizează în comunicatul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Semenic.

Ioan Borduz: „Niciodată nu am văzut aşa ceva“

Primarul comunei Fârliug, localitate ale cărei sate sunt afectate de inundaţii, ne-a spus că niciodată nu a văzut o aşa revoltă a naturii. „Am şi eu o vârstă, dar aşa o furie a apelor nu am mai văzut. În satele aparţinătoare de Fârliug sunt afectate în jur de 300 de gospodării. Anul trecut s-a făcut recepţia digului care protejează aceste sate sau aşa ar trebui, să le protejeze. Explicaţia puerilă dată de cei de la Apele Române a fost că dezastrul produs acum de inundaţii este cauzat de faptul că viteza apelor a fost mai mare decât cea prevăzută în proiect. Părerea mea este că s-a făcut o lucrare de mântuială în care s-au investit milioane de euro. Am sunat la Direcţia de Patrimoniu, unde directoarea nu a fost de găsit. Am vrut să le spun să vină să cureţe drumul judeţean că noi nu avem voie să intervenim. Un director de pe acolo mi-a spus să sun eu la ISU, pentru ca ISU să îi sune pe ei. Sincer, cum să meargă lucrurile în ţara asta cu aşa oameni? Este trist ce se întâmplă, este trist că oamenii simpli plătesc incompetenţa şi greşelile atâtor insitituţii“, a declarat pentru Jurnal CS, primarul comunei Fârliug, Ioan Borduz.

Râul Bârzava a trecut peste dig, miercuri, la Şoşdea, iar oamenii au putut trece de pe o parte a drumului, pe alta, doar cu bărcile, în ciuda faptului că ploile s-au oprit în ultimele ore. „Acolo sunt comasate forţe ale ISU Mehedinţi, care ajută oamenii şi pompează apa, după ce au adus cu ei şi o pompă de mare putere. Deocamdată, drumul este blocat, iar oamenii sunt trecuţi,de pe o parte pe alta, cu bărcile. Noi sperăm că apele se vor retrage cât mai curând, pentru că atunci altfel vom putea să lucrăm şi să ajutăm oamenii. În oraşul Bocşa, am înţeles că apele s-au retras destul de mult, în comparaţie cu ziua care a trecut. Mai sunt locuri unde apa trebuie pompată, fiind în vale. Tot în oraşul Bocşa, au fost trei case care s-au prăbuşit în mare parte. Eu am fost marţi cu domnul primar Eugen Cismăneanţu să vedem unde le poate asigura cazare. Au fost condiţii bune la Şcoala ajutătoare din localitate, unde sunt dormitoare, duşuri. Oamenilor li s-a pus la dispoziţie şi hrană. Mulţi dintre ei, însă, s-au relocat la rude, aşa încât, din acest punct de vedere nu sunt probleme”, a declarat prefectul judeţului Caraş-Severin, Florenţa Albu