Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Din pricină că angajările pe posturi în cazul factorilor poştali lasă de dorit, că salariile acestora sunt foarte mici şi că se pierd tot mai multe contracte de servicii, lucrătorii Companiei Naţionale Poşta Română au decis să treacă la mişcări de protest.

Potrivit liderilor acestora, luni este prima zi din calendarul acţiunilor sindicale, ce vor ajunge până la greva foamei, în cazul în care guvernanţii refuză să stea de vorbă cu reprezentanţii acestora.

„Chiar dacă vom protesta, şi în teritoriu şi la Bucureşti, vor fi acţiuni de tip japonez, în aşa fel încât activitatea să nu aibă de suferit. E vorba, totuşi, de pensiile care trebuie să ajungă la oameni”, ne-a declarat Ion Răitaru, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, filiala Caraş-Severin.

Subiectul legat de problemele poştaşilor şi de calendarul protestelor a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei de Dialog Social. „Am decis ca luni, 5 mai, delegaţii din teritoriu să se deplaseze către Bucureşti pentru o şedinţă la nivel naţional. Vom continua acţiunile de protest cu pichetări în judeţe, un miting de amploare pe data de 17 mai în Bucureşti, iar data de 19 este cea în care demarăm greva foamei. În urma disponibilizărilor din octombrie 2013 am pierdut, la nivel naţional, vreo 4.000 de angajaţi. Nu au fost făcute angajări, aşa cum ni s-a promis, şi s-a ajuns ca, în Caraş-Severin, să mai avem puţin peste 400 de oameni, în condiţiile în care şi dintre aceştia mai pleacă”, a mai spus Ion Răitaru.

Sindicaliştii susţin că, din cauza lipsei de oameni, sunt angajaţi care muncesc şi câte zece ore pe zi, pe salarii cuprinse între 400 şi 800 de lei. „Condiţiile de muncă lasă de dorit şi ele, pentru că nu toţi sunt maratonişti care să alerge câte zece ore în patru sate, adică pentru trei posturi. Am pierdut diferite contracte, printre care şi distribuirea în oraşe a cardurilor europene de sănătate. O gură de oxigen ar fi vestea că vom distribui integral în ţară cardurile naţionale de sănătate, dar asta însemnă doar linie de plutire, nu ieşire din impas”, a mai adăugat liderul sindical. „Cauzele sunt multiple pentru situația actuală a companiei şi voi transmite ministerelor de resort solicitările dumneavoastră. Nu trebuie să lăsăm deoparte aspectul social, în sensul că, reţelele o dată afectate, este pusă în pericol distribuirea pensiilor. Segmentul profitabil al activităţilor a fost preluat de firme private”, a amintit prefectul Silviu Hurduzeu.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu