Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Noaptea Muzeelor a fost marcată și la Reșița, sâmbătă, între orele 17.00 şi 2.00.

Reșițenii au putut vizita cu această ocazie expoziția documentară cu caracter internațional „Migraţia înspre spaţiul Dunării. Colonizarea germanilor în secolul al XVIII-lea“, vernisată la finele lunii aprilie – prin care s-a reușit reconstituirea principalelor etape ale stabilirii şvabilor în Serbia, Ungaria şi Banat – și o expoziție de aparatură cinematografică, prezentată publicului de tânărul Andrei Bălbărău, președintele Asociației Cogito.

În total, au fost expuse 66 de camere, multe dintre ele în stare bune, dar și aparatură de proiecție și editare de film.

Potrivit colecționarului Andrei Bălbărău, cea mai prețioasă piesă din cadrul expoziției este o cameră cu peliculă de 35 mm, donată Asociației Cogito de Sahia Film (n.r. – cel mai mare studio producător de film din România înainte de 1989).Cei care au trecut sâmbătă pragul Muzeului Banatului Montan au mai putut vizita și expoziția permanentă de pictură a artistului plastic Ion Stendl, care, în semn de prietenie și prețuire pentru reșițeni, a donat muzeului o parte din lucrările sale.

Și cei mici au avut parte de surprize. Împreună cu două clase de elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 7 din Reşiţa (învățătoarele Ana Maria Vasilescu și Cristina Ardeleanu), conducerea muzeului a organizat un atelier de confecţionat flori prin tehnica quilling, arta de a rula hârtia. Bucuria cea mare a copiilor a fost ședința de face painting (n.r.- pictură pe față), oferită gratuit în curtea muzeului de trei eleve de la Liceul de Artă „Sabin Păuța“. Seara s-a încheiat în acorduri muzicale și cu aprinderea a nouă torțe, câte una pentru fiecare an consumat de „Noaptea Muzeelor“, eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa.

Aproximativ 500.000 de persoane au vizitat cele peste 180 de instituţii din Bucureşti şi din ţară la ediţia din acest an a evenimentului Noaptea Muzeelor, potrivit Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR).

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu