Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Şeful administrativului reşiţean spune că, pentru prima dată, se lucrează la un buget al Reşiţei ca la unul al unei companii, investiţiile urmând să aibă o cotă importantă.

„Am început să lucrăm la construcţia bugetului pe anul viitor! Cred că este pentru prima dată când Primăria Reşiţa face un buget aşa cum îl face o companie privată. Adică fiecare direcţie va trebui să-şi bugeteze încasările şi cheltuielile“, ne explică Ioan Popa, primarul Reşiţei.

Mai mult decât atât, potrivit edilului, fiecare structură trebuie să-şi prognozeze investiţiile, dar nu într-un mod „aiuristic“, ci realist, care să ofere perspective reale. „După care, la finalul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie ne vom pune la masă şi vom lua fiecare direcţie în parte, astfel încât bugetul pe 2017 să fie cât mai aproape de realitatea cu care ne vom întâlni în decembrie anul viitor, conchide şeful administrativului reşiţean. Eu îmi doresc foarte mult de la bugetul de anul viitor să aibă o cotă foarte mare de investiţii. Să dirijăm mai puţin spre cheltuieli, şi mai mult spre investiţii“.

Cu titlu de comparaţie, primarul Ioan Popa a vorbit despre rectificarea de buget operată recent ca despre o procedură normală, de final de an: „Se întâmplă absolut peste tot! Şi la Consiliul Judeţean probabil s-a văzut acelaşi lucru, şi la alte primării. Nu se pot calibra exact banii şi atunci, în lunile noiembrie şi decembrie ne trezim, de exemplu, că s-au cheltuit mai mulţi bani pentru gaz în şcoli şi mai puţini pentru curent, sau mai puţini pentru profesori şi mai mulţi pentru medicii stomatologi. Şi atunci se fac toate aceste reechilibrări prin vase comunicante, se mută banii dintr-o parte în alta, să reuşim să ducem balanţa bugetară la bun sfârşit pe 31 decembrie 2016“.