Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – … pentru care administraţia reşiţeană ar urma să plătească în jur de două milioane de euro, sumă neidentificată momentan. Iar TMK va dona şi halda de zgură!

În opinia primarului Ioan Popa, aceste terenuri aflate în foste zone industriale sunt asemenea „pâinii calde“ pentru un „oraş inteligent“, motiv pentru care trebuie puse în valoare. Până atunci însă, propunerea primarului, expusă spre „rumegat“ consilierilor locali în şedinţa de miercuri – 26 septembrie, trebuie să obţină acordul de principiu pentru achiziţie. „Vă vorbesc despre acest proiect, pe care nu-l vom introduce acum pe ordinea de zi, ci în şedinţa de luna viitoare, pentru a vă lăsa timp să vă gândiţi asupra lui“, le-a spus Popa consilierilor. Primarul vorbeşte despre o suprafaţă de 27 de hectare, cea mai mare parte regăsindu-se în zona Triaj. „Din această suprafaţă, şapte hectare sunt în spatele Morii Juracek, unde îmi doresc, pe GAL, pe Incluziune Socială, să facem un proiect mare de locuinţe, cu parcuri, locuri de joacă etc. O bucată să o realizăm pe GAL şi o alta să rămână poate chiar pe ANL-uri. O suprafaţă bună avem şi în zona Triaj, conform estimărilor mele sunt undeva între 10 şi 12 ha. Nu este o zonă foarte accesibilă, dar este foarte bună şi ar trebui pusă în valoare. Mai sunt tronsoane de teren în zona UCMR Turnate, şi, bineînţeles, alte bucăţi mai mici“, a mai explicat edilul Reşiţei.

Legat de suma pe care Primăria Reşiţa ar trebui să o plătească societăţii TMK, aceasta ar fi sub zece euro pe metrul pătrat. „În urma evaluării terenurilor, evaluarea a ieşit sub valoarea contabilă, şi pentru acest lucru a fost nevoie de acceptul acţionariatului de la Moscova pentru vânzarea acestor terenuri. Conducerea TMK Reşiţa a obţinut acest accept, iar săptămâna trecută ne-a comunicat acest lucru. Împreună cu aceste terenuri am obţinut şi acordul de a ne dona halda de zgură, pe care ne dorim să o ecologizăm cu fonduri venite de la Bruxelles. De altfel, valoarea terenurilor este, dacă nu mă înşel, undeva la şapte sau opt euro metrul pătrat. Deci, o să fie undeva în jur de două milioane de euro, probabil, iar resursa financiară va trebui să o identificăm. S-ar putea ca o parte din teren să-l finanţăm din fonduri europene“, a concluzionat Popa.