Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Întrucât nu s-a căzut la pace cu AquaCaraş, conducerea municipalităţii crede că, pentru apa de ploaie, fie va plăti Primăria către operator, fie vom fi taxaţi cu toţii, în facturile la apă.

Cele mai recente discuţii vizavi de sistemul de colectare a apelor pluviale, purtate între Primăria Reşiţa şi AquaCaraş, au dus la două alternative posibile: fie AquaCaraş va prelua sistemul şi va taxa reşiţenii, prin factura lunară, fie Primăria va încheia un contract cu operatorul, urmând să plătească o anumită sumă stabilită de comun acord.

Apa de ploaie se plăteşte în toate oraşele civilizate din lume. De fapt, sună prost când spui că plăteşti apa de ploaie. Nu, plăteşti realizarea şi întreţinerea sistemului prin care se colectează apa pluvială. De exemplu, vă spun ceva: în Germania, şi nu numai în Germania, în foarte multe ţări civilizate, există scutiri de la plata apei pluviale, meteorice, dacă ai o casă şi în curtea ta îţi pui un bazin de un metru, doi, trei metri cubi, şi atunci tot ce colectezi de pe burlane se duce în prima fază în bazinul tău. Adică tu reduci presiunea instantanee, că de fapt asta s-a întâmplat şi la noi în oraş. Unii dacă-şi imaginează că are primarul un buzunar unde să bage apa de ploaie, îi anunţ că n-am, frate, un buzunar atât de mare. Dacă vine un puhoi de ăsta peste tine, cel mai bine e să ai nişte buffere, nişte rezervoare de frânare, şi asta se întâmplă în ţările civilizate. Imaginaţi-vă dacă să zicem 5.000 de cetăţeni în curţile caselor lor ar avea câte un bazin de doi metri cubi de plastic, ar cumula 10.000 de metri cubi de apă care vin în primele 15-20 de minute, şi ar reduce presiunea pe pluvial. Dar suntem deja departe şi obosesc lumea. Oricum lumea zice că primarul e puţin nebun“, concluziona Ioan Popa, primarul Reşiţei.

Adaugă comentariu