Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primarul Reşiţei – care estima un „efect pervers“ al bunăvoinţei Guvernului de a da cu o mână şi de a lua cu două – se declară deschis să sprijine persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora.

Ştirbirea bugetelor locale de către Executiv a fost arătată frecvent cu degetul în ultima vreme. Asta pentru că, odată cu scăderea cotei de impozit pe venit de la 16 la 10%, au scăzut şi alocările către autorităţile locale, care primeau un procent de 43% din sumele colectate. Discuţiile purtate între reprezentanţii municipiilor şi guvern au atras însă şi rezultate adverse. Astfel, dacă s-a căzut de acord creşterea procentului dat primăriilor de la 43 la 60%, Guvernul le-a dat cadou primarilor şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi salariile însoţitorilor.

Măsura a atras şi nemulţumirea primarului Ioan Popa, care a adus problema în discuţia Consiliului Local Reşiţa. „Am arătat într-un slide cu simulare pe 2019, creşterea de la 43% la 60% din impozitul pe venit ne duce la un plus de 14 milioane de lei, ne-a explicat edilul. Dar dacă Guvernul României procedează în maniera în care doreşte s-o facă ministrul Teodorovici, şi să împingă spre noi plata indemnizaţiilor şi salariilor pentru persoanele cu handicap, de fapt ne duce într-un minus de 1,2-1,3 milioane de lei. Este din punctul meu de vedere o mârşăvie, sunt convins că ei ştiu datele astea, le-au ştiut dinainte, au făcut calcule şi analize, şi după ce anul trecut ne-au furat cam 3 milioane de euro, nouă reşiţenilor, din scăderea de impozit pe venit de la 16 la 10%, iacătă că anul ăsta continuă să facă acelaşi lucru“.

Şeful administrativului reşiţean crede, totuşi, că nu totul e pierdut: „Eu sper ca în al 12-lea, al 13-lea ceas să se revină asupra acestei decizii, să se regândească, şi dacă efectul pervers va fi acelaşi şi nu vor înţelege asta, măcar să avem posibilitatea de a face o reanaliză a dosarelor de persoane cu handicap pentru că – am spus-o în şedinţă, o spun şi acum – am constatat prin nişte testări, cercetări pe care le-am făcut în dosare, că sunt persoane considerate cu handicap pentru că au atacuri de panică, depresii. Păi eu cred că nu e om pe lumea asta să nu fi avut cel puţin vreun episod de depresie sau de atac de panică. Dacă noi ne asumăm ca la nivel de Reşiţa să plătim aproape de 800 de persoane în situaţia asta, mi se pare absurd“.

Ulterior, însă, edilul şi-a îndulcit discursul, devenind mai înţelegător cu persoanele depresive sau cu atacuri de panică, cărora le promite că le va întinde o mână salvatoare. Într-un mesaj însoţit de un clip emoţionant despre cei sacrificaţi de Guvern, primarul notează: „Primăria Reşița are în evidență 628 de persoane cu dizabilități şi 160 de persoane însoțitoare care au fost abandonate de Guvernul Romaniei şi au fost aruncate în «brațele» unor primării secătuite de resurse financiare. Vreau să îi asigur pe toți cei aflați în această situație că nu vor fi lasați de izbelişte, indiferent de costuri. Sunt cetățenii Reșitei, cu drepturi depline, iar datoria mea este să le ofer protecția de care au nevoie mai ales atunci când sunt încercați de greutăți“.

Adaugă comentariu