Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Liderul Sindicatului Poliţiştilor din Banat, agentul-şef principal Ioan Oberşterescu, a susţinut marţi, la sediul poliţiei reşiţene, o conferinţă de presă prin intermediul căruia a dorit să tragă un semnal de alarmă mai marilor de la Bucureşti, legat de problemele şi nemulţumirile celor pe care îi reprezintă.

Iar lista nu a fost deloc scurtă, printre principalele doleanţe ale oamenilor legii numărându-se elaborarea unui nou Statut al poliţistului, actualul fiind declarat parţial neconstituţional, modificarea Legii salarizării şi dotarea Poliţiei.

„Statutul poliţistului a fost elaborat în 2002, iar noi ne aflăm la final de 2014. (…) Mai mult, articole din acest statut au fost declarate, în urmă cu ceva timp, neconstituţionale. În aceste condiţii, vă puteţi imagina cum ne desfăşurăm noi activitatea în cadrul Poliţiei?! Acest statut stă în sertare din motive  pe care noi nu le cunoaştem. Am rugat forurile superioare să se implice în elaborarea unui nou statut care să ne reprezinte. Până la această dată am fost consultaţi sporadic, fără a avea o finalitate. Sperăm ca în urma demersurilor pe care le facem azi, dar şi în perioada următoare, să clarificăm această situaţie“, a declarat Ioan Oberşterescu. Liderul sindical a vorbit şi despre umilinţa la care sunt supuşi colegii săi în ziua de salariu, explicând că un debutant are un venit brut ce nu depăşeşte 800 de lei.

„O altă problemă extrem de spinoasă pentru noi este Legea salarizării şi aş dori să subliniez că numai în ultimii trei ani au părăsit instituţia peste 1.500 de poliţişti. Au plecat oameni cu vechime, cu experienţă, iar  noi am rămas sub efectiv. Cine are de suferit până la urmă? Cetăţeanul. (…) Aş dori să se cunoască şi faptul că salariul nostru nu a mai fost modificat din 2009. Poate nu o să vă vină să credeţi, dar un agent nou încadrat în Poliţie are un salariu brut de 778 de lei. Dacă nu ar exista acele sporuri, norma de hrană, nu am avea din ce trăi. Închipuiţi-vă ce perspective are un tânăr care intră în Poliţie să-şi întemeieze o familie“, a mai punctat Oberşterescu.

Şi pentru că nu de puţine ori oamenii legii au fost nevoiţi să-şi aducă de acasă calculatorele ori să-şi cumpere din proprii bani tonerul şi colile de hârtie pentru a avea pe ce lucra, membrii Sindicatului Poliţiştilor din Banat cer şefilor de la Bucureşti şi reprezentanţilor din Ministerul Afacerilor Interne să doteze tehnic Poliţia Română. „Cetăţeanul are două probleme extrem de simple şi totodată extrem de complicate: operativitatea şi se rezolvă problema! Ori, lucrurile astea dacă nu le avem la îndemână nu, reuşim. Şi atunci e jenant să apari în faţa omului cu scuze, ceea ce nu e nici normal şi nici firesc“, a mai precizat liderul de sindicat. Pe lângă cele expuse, poliţiştii mai doresc alocarea de fonduri pentru Direcţia Medicală, revizuirea Legii privind pensionarea poliţiştilor, uniformizarea chiriei şi a sporului de antenă şi decontarea transportului în valoare de 7,5 litri la 100 de kilometri.

3 Comments

  1. Dl. Obesterescu uita sa spuna cati membri de sindicat are, cati sunt ofiteri si cati agenti de politie si mai ales cat este de reprezentativ la nivel local, judetean, national, continental sau mondial…Ca sa stim cine pe cine reprezinta ! De maldarele de dosare cu „autor necunoscut”, de recuperarea prejudiciilor nu ne spune nimic…de rest „la placinte inainte!”

  2. Dl Gica contra din postarea dvs. tind sa cred ca sunteți din corpul A adica cel bine remunerat si cred ca intuiti la ce ma refer. Ce treaba au dosarele cu A.N. raportat la activitatea sindicala ? Sau fraza dvs. are un mesaj ascuns care ne scapa noua ,, agentilor” ? Vis a vis de gradul de reprezentativitate la nivel national, cel mondial nu intra in atentiile sindicatului, tin sa va aduc la cunostinta ca dl. Obesterescu este vicepresedintele Federatiei sindicale SedLex la care si micul nostru sindicat este afiliat, iar prin Sentinta civila nr 925/27.05.2010 incheiata prin Incheierea nr. 854/14.04.2011 a Tribunalului Bucuresti Sindicatul Politistilor din Banat are reprezentativitate la nivelul I.P.J. Caras-Severin, Insp.Jud.Pol.de Frontiera C-S, Politie Locala etc. Printre altele dl. Obesterescu reprezinta politistii fapt pt. care a fost invitat de dl. Ministru al Afacerilor Interne sa discute problemele cu care se confrunta toti politistii indiferent de apartenenta lor sindicala !!!

  3. Domnu’ Gica va invit la sediul Sindicatului sa luati legatura cu dl. Obesterescu care este un domn foarte deschis, comunicativ si extrem de sociabil si o sa va clarifice toate dilemele pe care le aveti inclusiv cati sefi de politii, de servicii si compartimente sunt in Sindicatul Politistilor din Banat, cu toate ca intr-un sindicat suntem toti membrii egali in drepturi si obligatii si nu ofiteri si agenti . Va asteptam

Adaugă comentariu