Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Primarul Ioan Popa (PNL) vorbea despre amnistia care i-a ajutat pe funcţionari să scape de returnat sumele necuvenite, măsură luată din nou de Guvernul PSD.

Câteva cifre din situaţia financiară anuală a SC Pieţe Reşiţa SRL au trezit suspiciuni din partea consilierului local Mirel Sabo (PSD), care a cerut explicaţii: „Mă uit aici pe balanța de la decembrie 2017, vreau să știu, e o sumă tare mare în contul 473 – decontări de operațiuni în curs de clarificare. Văd că și în luna decembrie au fost rulaje“. Potrivit balanţei de verificare, contul respectiv a intrat în decembrie 2017 cu un debit de 252 de lei şi pe zero la solduri creditoare, luna încheindu-se cu zero la debite, respectiv cu un sold creditor de 271.149,78 de lei.

Dorin Bistrian, administratorul Pieţelor reşiţene a explicat: „În mare parte, este vorba despre sumele stabilite de Curtea de Conturi, pentru recuperarea unor prejudicii stabilite la salarizare, tot felul de sporuri. Acolo este suma cea mai mare. Urmează să se recupereze. Sau nu, având în vedere că s-a dat acea lege de amnistie“.

„Înțeleg că aste sume le aveți de plată?“, întreba retoric consilierul Sabo. Primarul Ioan Popa a oferit, însă, răspunsul: „Din fericire s-a dat o amnistie acum câteva săptămâni, din nou, de către Guvernul PSD, ca să fie iertați toți cei care au luat bani necuveniți. Le-am șters cu buretele, probabil că și la ei (la Piețe – n.r.) se va întâmpla același lucru. La Primărie s-a întâmplat, noi am destupat șampaniile, toată lumea e fericită. (…) Eu cred că PSD-ul a făcut cu cap. Adică la pachet. A mai lăsat pe dinafară și pe la spitale, și acuma ați văzut, le-a corectat și toată lumea e ok. Nu cred că greșesc! Să le spuneți oamenilor să stea liniștiți, noi suntem convinși că cineva veghează“.

Mihaela Azap, expert contabil, prezentă la discuţii, a precizat că la trecerea dintre ani exista un proces pe rol, iar bilanţul se va închide după, însă: S-ar putea să fie câștig de cauză în instanță sau intrăm sub incidența acelei legi de amnistie. (…) Acea lege este foarte bună din punct de vedere al salariaților, și sigur și din punct de vedere al instituțiilor cu capital de stat. Problema este că în justiție, instanța a făcut o precizare clară vizavi de încadrarea societății Piețe Reșița SRL, ca și cum nu este instituție publică, pentru că nu utilizează fonduri publice. Ceea ce este și normal. Este și punctul de vedere pe care l-am susținut și în timpul controlului. Dar în principiu urmează să vedem ce se întâmplă“.

Şi dacă potrivit instanţei Pieţele nu sunt instituţie publică şi se autofinanţează, utilizând fonduri proprii, „atunci Curtea de Conturi nu avea sens să facă (acel control – n.r.). Dacă e sau nu e, oricum îi batem în instanță“, a concluzionat primarul Ioan Popa.