Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Modul în care vechile formaţiuni PDL şi PNL fuzionează va fi stabilit în curând.

Criteriile de fuziune la nivel teritorial pentru noul Partid Naţional Liberal vor fi decise la finalul acestei luni, Consiliul Naţional de Coordonare având programată întrunirea în 31 ianuarie.

„Pe lângă membrii desemnaţi, din Caraş-Severin va participa şi o delegaţie de 14 persoane. Se vor forma apoi comisii din vechile PDL şi PNL pentru fuziunea la nivel local. PNL-ul astfel format va avea o conducere bicefală până în 2017, când vor avea loc alegeri. De asemenea, conducerea la nivel judeţean va fi formată din 35 până la 65 de persoane, ceea ce înseamnă mai puţin decât birourile judeţene reunite, iar ponderea în noul birou judeţean va fi stabilită printr-o formulă matematică“, a precizat deputatul Valeria Schelean într-o conferinţă de presă susţinută miercuri.

Cât despre influenţa pe care o va avea pe viitor decizia Curţii Constituţionale privitor la migraţia aleşilor locali (Ordonanţa 55 din 2014), deputatul a precizat că, cel puţin în vechiul PDL, cei plecaţi către alte formaţiuni în baza respectivei ordonanţe nu se vor regăsi pe listele de candidaţi de la alegerile din 2016.

„După plecarea membrilor către alte formaţiuni politice, PDL mai avea în Caraş-Severin 80 de consilieri locali, cinci viceprimari, trei primari şi doi consilieri judeţeni. Despre actul normativ declarat neconstituţional, sunt mai mulţi paşi de urmat, inclusiv reglementări la nivel parlamentar. Ca jurist, consider că este nevoie de o discuţie la nivel naţional din punct de vedere politic privitor la ce facem cu aleşii locali care au ales altă formaţiune politică. Ar trebui ca primarii plecaţi să-şi piardă mandatul şi să aibă loc alegeri anticipate în localităţile respective, iar consiliile locale şi judeţene ar trebui să se reîntoarcă la forma de la alegerile din 2012. Ar trebui şi un consens politic pe această temă“, a adăugat Schelean.

Adaugă comentariu