Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Centrul istoric al Caransebeşului se transformă în fiecare seara într-o mică Vienă, loc de relaxare şi de promenadă pentru foarte mulți din localnicii care încearcă sa mai uite de caniculă.

Fie că doar se plimbă, fie că se opresc la terasele amenajate între Catedrală şi Casa de Cultură, gugulanii se bucură de un refugiu răcoros în zilele toride. „Încet-încet, zona centrală a redevenit acel Corso ştiut şi admirat încă din perioada interbelică. Un întreg fără maşini, dar cu berării şi terase, astfel încât oamenii să vină cu plăcere în zona centrală iar turiştii să regăsească acea cetate ce avea pitorescul ei, acea scânteie pe care doar vatra spirituală a Banatului Montan o poate emana”, a explicat primarul Marcel Vela.

Tinerii sunt cei mai atraşi de cele trei terase din zonă, conversațiile dintre aceştia oscilând între subiectele zilei şi bancurile sau poveştile haioase despre prietenii comuni. „E frumos la terasă, limonadă rece, prieteni, atmosferă placută, răcoare, câte o snoavă. Mai bine aici decât acasă, între betoane. Chiar e fain şi mă bucur că s-au amenajat şi la noi terase ca în Timişoara sau alte mari oraşe”, spune Mihaela, o studentă aflată în vacanță. Sunt şi caransebeşeni care preferă doar o plimbare pe răcoare prin zona centrală.

„E foarte cald pe timpul zilei şi preferăm să ne mai plimbăm puțin înainte de somn. Ne place şi atmosfera, modul cum este îngrijită şi luminată zona centrală, chiar şi aceste terase cu verdeață, care dau o notă aparte, de intimitate şi aduc aminte de vremurile de altă dată”, aflăm de la o pereche ce se îndreaptă agale spre Parcul Dragalina. În câteva cuvinte, atmosferă plăcută, muzică romantică, răcoarea nopții şi lumina discretă a felinarelor, atuuri ce te îndeamnă, toate, să petreci o seară în zona centrului istoric al Caransebeşului.

Lidia Almăjanu