Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sindicaliştii consideră că, pentru o rentabilizare a sistemului şi a fondurilor, e nevoie de discuţii tripartite.

O propunere privind o posibilă naţionalizare a fondurilor private de pensii (Pilonul II), a fost vehiculată de mai multe ori la Centru. Confederaţia Naţională Cartel Alfa a emis o scrisoare deschisă, legată de acest subiect, prin care susţine o analiză şi o dezbatere privind evaluarea sistemului de pensii private obligatorii şi a impactului acestuia asupra actualilor şi viitorilor pensionari.

„Discuţia despre o modificare a legislaţiei trebuie să se facă în primul rând cu organizaţiile sindicale în calitate de reprezentanţi ai salariaţilor, cei care alimentează, din veniturile lor, aceste fonduri şi ar trebui să fie beneficiarii acestei legi. Nici până astăzi, după şase ani de la debutul fondurilor de pensii, Guvernul nu a elaborat legea care trebuie să garanteze o rată minimă de rentabilitate a fondurilor de pensii. Suntem de acord cu investiţii, altele decât în titluri de stat, atâta timp cât acestea sunt făcute responsabil şi garantează un nivel minim al pensiei la sfârşitul perioadei de contribuţie. Cu alte cuvinte, să garanteze un randament al fondurilor ce să acopere cel puţin partea din pensia publică pe care salariatul o pierde sau, alternativ, să garanteze conservarea în termeni reali a contribuţiilor plătite de salariat“, se specifică în scrisoarea amintită.

FR

Adaugă comentariu