Caraş-Severin, Romania

BOCŞA – Consumul de băuturi alcoolice în buricul târgului, cu încuviinţarea blajină a autorităţilor, poate avea efecte adverse…

Administratorul unei societăţi comerciale bocşene s-a plâns zilele trecute reclamând o situaţie deloc de tolerat, acuzând faptul că, deşi a obţinut o căruţă de autorizaţii şi îşi achită dările către stat, nu are niciun sprijin din partea autorităţilor statului, care dau bir cu fugiţii atunci când e vorba de impus legea în faţa unui ştamplu cu rachiu. Dar cum a început povestea?

În urmă cu vreo trei ani şi jumătate, în Piaţa Agroalimentară Bocşa Română – 1 Mai se deschidea un bar după litera legii, adică unul cu toate autorizaţiile şi cu toaletă, numai că peisajul zonei nu s-a schimbat prea mult. Potrivit administratorului firmei, în piaţă este haos pentru că precupeţii n-au nicio treabă cu barul, ce practică tarife ceva mai mari decât prăvăliile din zonă. Aşa se face că pe mesele din piaţă, peisajul obişnuit cu vânzători şi clienţi târguindu-se este luat, pe alocuri, de veselia adunării la un pahar de vorbă şi nu numai.

„Agenţii economici care le vând alcool îmi fac concurenţă neloială, pentru că n-au autorizaţii, n-au toalete, n-au nimic aşa cum avem noi. Iar oamenii beau în piaţă! E haos total!”, se plânge administratorul firmei. Ce-i drept, prăvăliile din zonă ce vând alcool n-au de unde să ştie dacă omul bea acasă sau în piaţă şi nici nu le-ar putea impune ceva în sensul ăsta, însă, totuşi, dacă ai un bar şi ai investit, „nu este normal să n-ai clienţi şi să vezi piaţa plină de oameni care consumă băuturi alcoolice”, se plânge agentul economic. Şi, totuşi, nemulţumirea celor de la bar i-a îndepărtat şi mai mult pe posibilii clienţi, care-şi continuă, parcă în ciudă, obiceiurile îngăduite de autorităţi.

De ce îngăduite de autorităţi? Pentru că, măcar teoretic, consumul de băuturi alcoolice în spaţii publice neamenajate în acest scop ar trebui să atragă sancţiuni contravenţionale. Iar reprezentanţii barului ne-au spus că nu au contenit în făcut sesizări la diferite autorităţi ale statului, pornind de la administraţia pieţei, primărie, consiliu local, poliţie, Direcţie Sanitar-Veterinară etc. Oamenii nici nu mai ştiu cui nu s-au plâns şi spun că nici măcar cei de la poliţie, care au venit la faţa locului, n-au făcut nimic, nici măcar n-au dat vreo amendă. Însă singurul răspuns care să le arate înţelegere a venit din partea Instituţiei Prefectului, care a înaintat sesizarea autorităţilor locale, spre soluţionare.

Posibile soluţii la problema ridicată ar putea răsări joi, cu prilejul şedinţei Consiliului Local Bocşa. Poate măcar ei se vor răzvrăti împotriva… ştamplului de răchie băut printre zarzavaturi, în văzul târgului.

Antoniu Mocanu

1 Comment

  1. politia nu face nimic in Bocsa ( si nu numai ) politia este atat de corupta incat mi se face greata doar la gandul ca as avea vreodata nevoie sa apelez la ei ,sunt niste jegosi care sunt platiti degeaba

Adaugă comentariu