Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În Caraş-Severin, miile de pacienţi cu afecţiuni oncologice sunt monitorizaţi de un singur specialist.

În repetate rânduri s-a încercat creionarea unor hărţi la nivelul judeţelor care să evidenţieze o posibilă legătură între anumite zone şi tipuri de cancer care se întâlnesc pe teritoriul respectiv.

Cu toate acestea, specialiştii consideră că un asemenea studiu nu poate fi relevant în condiţiile în care nu se regăsesc creşteri sensibile ale numărului de cazuri. În Caraş-Severin, monitorizarea poate fi făcută cu uşurinţă, în condiţiile în care un singur specialist oncolog se ocupă de respectivele afecţiuni, ajutat de un hematolog. Dr. Melania Bengulescu susţine că datele reflectate la nivel de județ clasează Caraş-Severinul pe un loc mediu sau chiar sub-mediu privind incidenţa cancerului la nivel naţional.

„Raportările faţă de anii trecuţi nu arată creşteri anormale în anumite zone ale judeţului, nici pe anumite tipuri de cancer, nici ca număr de cazuri. Faţă de alte afecţiuni, morbiditatea cancerului se regăseşte pe locul cinci, mult în urma celor cardiovasculare, atât în județ cât şi la nivel naţional. Nu este relevant un studiu legat de factori de risc cum ar fi zonele mult discutate – Ciudanoviţa, Brădişoru de Jos – unde monitorizările permanente nu au scos la iveală creşteri ale numărului de cazuri create de radioactivitatea din sol raportate la alte zone ale judeţului”, ne-a declarat medicul oncolog.

Raportarea efectuată de dr. Bengulescu Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană pentru anul 2013 arată că au rămas în evidenţă 7.667 cărăşeni cu afecţiuni oncologice, cazurile noi ridicându-se la 742 (440 în mediul urban şi 302 în mediul rural).

Anul trecut au decedat 520 de astfel de pacienţi. Pe primul loc ca incidenţă şi număr de pacienţi se află cancerul de sân cu 1.437 de pacienţi rămaşi în evidenţă, 77 de pacienţi noi (51 din mediul urban). Topul urmează cu cancerul de col uterin, cu 1.141 de pacienţi în evidenţă, 44 cazuri noi (mai multe cu patru în mediul rural), cel bronhopulmonar, cu 103 pacienţi noi (57 în urban) şi 685 rămaşi în evidenţă. Urmează în top cancerul colorectal, cu 656 pacienţi rămaşi în evidenţă, 78 noi (55 urban), cancerul de vezică urinară cu 450 de pacienţi, 46 de cazuri noi anul trecut (22 urban şi 24 rural), după care cele de prostată, stomac, ficat etc.

„Nici în zona Moldova Nouă, unde sterilul ar putea pune teoretic probleme nu am regăsit o creştere a cazurilor. Comparativ cu acum zece ani, în județ a crescut numărul de pacienţi cu cancer al aparatului digestiv, cel mai probabil din cauza alimentaţiei defectuoase. Ca mortalitate, rămâne pe un loc important cancerul brohnopulmonar, atât la bărbaţi, cât şi la femei, şi în mediul urban şi în cel rural, iar asta deoarece doamnele au preluat obiceiul fumatului. Ca evoluţie pe sexe, bărbaţii sunt mai expuşi la noxe, şi testările sau screening-ul au redus oarecum incidenţa asupra femeilor. La sat incidenţa e mai mică, şi din cauza aerului mai curat, a alimentaţiei sănătoase, dar poate fi o cauză şi accesul mai greu la serviciile medicale de testare”, a mai adăugat dr. Melania Bengulescu. O hartă ad-hoc ar arăta o creştere cu o marjă de la 5 la 20% a numărului de pacienţi în cele opt oraşe ale judeţului faţă de celelalte localităţi.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu