Caraş-Severin, Romania

EFTIMIE MURGU – Între 20 și 22 iunie, voluntari din toată țara s-au adunat să schimbe fațadele satului Eftimie Murgu. Și nu oricum, au reparat, au zugrăvit și au pus chiar și ghivece cu flori. Cei mai mulți și-au luat liber de la serviciu și au venit la Eftimie Murgu echipați de lucru.

Au luat cu asalt case din tot satul, au făcut mortar, au pregătit culoare, au vopsit ferestre și porți.

„Atmosfera a fost incredibilă, au fost trei zile foarte dificile din punct de vedere organizatoric, însă rezultatele se văd efectiv: am intervenit la 29 de case deoarece, din păcate, au fost proprietari care au renunțat, însă am vopsit în schimb și o fântână și un pod. Credem că obiectivul nostru a fost îndeplinit, am reușit să dăm culoare satului și vă invităm acum să vă plimbați la pas prin Eftimie Murgu. Veți descoperi case extraordinare, frumos colorate, pe care le veți vedea prin tot satul”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Ideea acestui Festival al Faptelor Bune, Color the Village, a fost de a promova zona Almăjului și a Banatului Montan, de a interveni într-o zonă cu potențial turistic, dar care mai are nevoie de ajutor. Refacerea fațadelor gri este o intervenție rapidă, cu impact mare și care schimbă cu adevărat satul.

Pentru a avea o experiență autentică, în fiecare zi voluntarii au avut parte de o bunătăți tradiționale: coleșă, cârnați, sarmale, dulcețuri din zonă sau suc de soc. La final, duminică, au făcut și o vizită la morile de apă, deoarece satul are 22 de mori de apă funcționale.

„Pentru voluntari, sentimentul cel mai frumos a fost la final, când au văzut efectiv cum arăta fiecare casă unde au lucrat. Și, desigur, îmbrățișările și mulțumirile proprietarilor. Acum, când am terminat prima ediție a acestui proiect unic, ne gândim deja la următoarea ediție Color the Village!”, a mai precizat Radu Trifan.

Evenimentul Color the Village este unic în România, organizat de Asociația Acasă în Banat în parteneriat cu Primăria Eftimie Murgu. Proiectul este finanțat de Ursus Breweries, prin programul „Cinstim Binele” și are ca parteneri AZUR Romania.

Nina Curița

Adaugă comentariu