Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Prima etapă de înscriere în învăţământul primar, la clasa pregătitoare, a debutat la începutul acestei săptămâni. 

În această perioadă, elevii şi părinţii pot afla oferta şcolară a unităţilor de învăţământ, pot participa la activităţile de tip „Ziua porţilor deschise“, iar elevii care nu împlinesc vârsta de şase ani, dar doresc să meargă la şcoală din această toamnă, pot fi testaţi din punct de vedere psihosomatic. După cum ne-a informat prof. Ion Moatăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, în judeţ au fost aprobate 115 clase pregătitoare însumând 2.104 locuri.

Şi în anul şcolar 2019-2020 vor fi constituite clase de tip step-by-step, în Caraş-Severin fiind disponibile patru clase pentru această formă de învăţământ. Două clase step-by-step au fost alocate Colegiului Naţional „Traian Lalescu“ Reşiţa şi câte o clasă pentru Colegiul Naţional „Mircea Eliade“ Reşiţa, respectiv Liceul Tehnologic „Clisura Dunării“ Moldova Nouă.

Până în 22 martie, copiii care nu au vârsta de înscriere, dar doresc să meargă la şcoală, vor fi supuşi evaluării nivelului de dezvoltare psihosomatică. În Caraş-Severin aceste testări se fac în nouă centre de evaluare CJRAE, organizate în funcţie de zone, la Şcoala Gimnazială Nr. 8 Reşiţa, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bocşa, Colegiul Naţional „C.D. Loga“ Caransebeş, Grădiniţa cu Program Prelungit Oţelu Roşu, Liceul „Mathias Hammer“ Anina, Liceul Teoretic „Eftimie Murgu“ Bozovici, Grădiniţa cu Program Prelungit „Floare de Colţ“ Băile Herculane şi la Liceul Tehnologic „Clisura Dunării“ Moldova Nouă.

În perioada 26 februarie – 9 martie, în cadrul acţiunii „Ziua porţilor deschise“, copiii, părinţii şi alte persoane interesate pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ implicat în această activitate.

Înscrierea propriu-zisă se va desfăşura în perioada 4-22 martie când părinţii vor completa, online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor, cererile-tip de înscriere. Validarea acestora are loc, zilnic, în intervalul orar 8.00-18.00, de luni până vineri. Toate informaţiile legate de desfăşurarea primei etape de încriere în clasa pregătitoare şi actele necesare vor fi afişate atât pe site-urile Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin şi al CJRAE, cât şi la sediul fiecărui centru de evaluare şi la unităţile de învăţământ din judeţ care organizează clasa pregătitoare în anul şcolar 2019-2020. Copiii care au împlinit vârsta de 6 ani până la 1 septembrie vor fi înscrişi la şcoală, în clasa 0. În cazul copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în intervalul 1 septembrie 2019 – 31 decembrie 2019, părinţii sau tutorele legal pot decide dacă vor sau nu să-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare, dar numai dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Potrivit Ministerului Educaţiei, au prioritate la înscriere în clasa 0 sau în clasa pregătitoare copiii care sunt în circumscripţia şcolii, adică locuiesc pe străzile adiacente şcolii. Excepţie fac cazurile în care, într-o şcoală, numărul cererilor de înscriere primite de la părinţi al căror domiciliu se află în afara circumscripţiei şcolare este mai mare decât numărul de locuri libere. În această situaţie, şcoala va aplica criterii de departajare generale şi specifice. 

Adaugă comentariu