Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Peste jumătate dintre autovehiculele controlate anul trecut de RAR au avut cel puţin un defect major.

Cifrele au fost prezentate în cadrul şedinţei Colegiului prefectural de luni de către Gabriel Duruţ, şeful reprezentanţei cărăşene a Registrului Auto Român. Datele au arătat că, pe parcursul anului trecut, au fost inspectate 2.285 vehicule. Spre deosebire de 2013, în care s-au inspectat 1.416 vehicule, în 2014 numărul vehiculelor inspectate în trafic a crescut cu 40%. Şi nu degeaba pentru că, din punct de vedere al stării tehnice, au fost găsite 56,75% vehicule neconforme. De asemenea, 50,18% au fost găsite cu cel puțin un defect major, iar 1,12% cu unul periculos.

„În urma efectuării verificării stării tehnice în trafic s-a constatat că în anul 2014 32,33% din vehiculele inspectate au avut probleme la instalația electrică de iluminare, semnalizare și auxiliară; 30,83% – emisii poluante; 13,88% – punți, jante anvelope, suspensie; 13% – vizibilitate; 3,23% – sistemul de frânare; 1,5% – identificare şi 1,3% – șasiu și elemente ale acestuia“, a precizat Duruţ. Ca atare, au fost reținute 343 certificate de înmatriculare, trei permise de conducere și 23 de vehicule au fost găsite cu inspecţia tehnica periodică (ITP) expirată.

Potrivit bilanţului prezentat de şeful reprezentanţei cărăşene, dacă în anul 2013 au fost efectuate 1.428 omologări individuale și vehicule rutiere realizate industrial și artizanal, pe parcursul anului trecut au trecut prin acest proces 1.191, în scădere cu 30%.

În ceea ce privește eliberarea cărților de identitate a vehiculelor rutiere (CIV) în vederea înmatriculării, în anul 2014 numărul acestora a crescut cu cinci procente faţă de anul 2013. Modificările și completările în CIV aduse la vehiculele pentru care clienții au solicitat acest lucru au crescut cu 25% faţă de anul precedent. Verificările tehnice pentru înmatriculări și inspecții tehnice la vehicule speciale a crescut cu 6% în anul 2014.

„Spre deosebire de alte reprezentanţe din ţară, la care perioada de așteptare în urma programărilor ajunge chiar la 30 de zile, în reprezentanţa noastră aceasta este de maximum trei zile iar eliberarea documentelor, în majoritatea cazurilor, se face în aceeași zi în care a fost prestată activitatea R.A.R. solicitată de client. Această stare de fapt durează de vreo trei ani de zile la noi. În județ avem 114 service-uri autorizate de către RAR, din care 19 au fost autorizate pe parcursul anului 2014. De asemenea, deținem 23 de staţii I.T.P. autorizate“, a mai adăugat Gabriel Duruţ.

Adaugă comentariu