Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Guvernul explică că CAS poate să scadă dar numai dacă Statul recuperează datoriile de la zeci de mii de firme.

Există posibilitatea susţinerii CAS pentru mai mulţi ani dacă se recuperează arieratele datorate către bugetul asigurărilor sociale. Primul-ministru Victor Ponta a anunţat că există surse clare pentru susţinerea reducerii CAS şi pentru anii următori, dacă se recuperează datoriile de la contribuabilii aflaţi în insolvenţă. În acest scop, este absolut necesară promulgarea noului Cod al insolvenţei, cerut şi de către mediul economic.

„Avem o veste bună şi una proastă. Vestea bună este că, dacă vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de contribuabilii aflaţi în insolvenţă către ANAF, reducerea CAS cu 5% la angajator, poate fi menţinută pentru o perioadă de aproximativ opt ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an al acestei măsuri. Vestea proastă este că, în prezent, există un blocaj în ceea ce priveşte Codul Insolvenţei, care încă nu este promulgat. Dacă ar fi promulgat, nu ar mai exista discuţii cu privire la sustenabilitatea CAS nu doar pentru anul acesta, dar şi pentru viitor. De aceea am cerut CCR să transmită președintelui motivarea în cazul Legii Insolvenței, astfel încât acesta să promulge actul normativ. Este bine pentru economie și este bine pentru buget să avem cât mai rapid promulgată noua lege. Sper că președintele nu va căuta niciun tertip să nu promulge legea, după ce va primi motivarea Curții. A venit timpul să spunem stop celor care au folosit procedura insolvenței pentru a nu își plăti datoriile”, declara marţi premierul României

Din date publice, este confirmat faptul că, la finalul lunii aprilie, erau 54.200 de contribuabili aflaţi în procedura insolvenţei, care aveau arierate către ANAF în valoare de 41,91 miliarde lei. Cele mai mari arierate înregistrate de contribuabili se datorează bugetului de stat (29,7 miliarde lei) şi bugetului asigurărilor sociale (8,99 miliarde lei). De asemenea, către bugetul asigurărilor sociale de sănătate se întregistrează arierate de 2,29 miliarde lei, se arată într-un comunicat trimis redacţiei de Guvernul României.

Din cele 41,9 miliarde de lei arierate înregistrate de către contribuabilii aflaţi în insolvenţă, la masa credală au fost înscrise arierate în valoare de 36 miliarde de lei, în jur de 86% din total.

Nina Curiţa

Adaugă comentariu