Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Luna aceasta, pensionarii vor primi, împreună cu obişnuitul talon de pensie, şi taloanele de transport.În sfârşit, beneficiarii sistemului public de pensii au parte şi de o veste bună. În zilele ce urmează, pensionarii, veteranii şi văduvele de război vor primi taloanele speciale de călătorie pentru anul 2013. Executivul a adoptat o nouă ordonanţă de urgenţă în materie, abrogând un articol dintr-un alt act normativ adoptat la finele anului trecut, care aducea modificări în privinţa acordării documentelor de călătorie.

Astfel, noul act normativ prevede ca, până în data de 1 ianuarie 2015, pensionarii, veteranii şi văduvele de război să poată utiliza, la fel ca până acum, aceleaşi tipuri de documente de călătorie, respectiv taloanele speciale tipărite de Casa Naţională de Pensii Publice.

Totuşi, în plus faţă de vechile prevederi, potrivit Legii nr. 211/2012, beneficiarii trebuie să utilizeze legitimaţii de călătorie de tip card. „În aceste condiţii, în luna februarie, CNPP va transmite, odată cu taloanele de pensii, şi taloanele speciale de călătorie pentru anul 2013“, se arată într-un comunicat emis de instituţie.

Documentul precizează faptul că, „din cauza reglementărilor contradictorii din Legea nr. 211/2012, neadoptarea ordonanţei ar fi dus la imposibilitatea menţinerii acestui drept, respectiv acordarea tichetelor de călătorie pentru beneficiarii acestei prestaţii. Astfel, deşi Legea nr. 211/2012 prevedea că decontarea – integrală sau cu 50% – a preţului călătoriilor să se realizeze prin «instituţiile publice responsabile», acestea nu erau definite. Ca atare, beneficiarii ar fi fost în imposibilitatea de a deconta preţul călătoriilor“.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu