Caraş-Severin, Romania

CORONINI – O echipă de arheologi, în frunte cu dr. Dumitru Ţeicu, directorul Muzeului Banatului Montan, caută lăcaşe de cult din secolul al XVI-lea.

 La ora actuală, arheologii fac cercetări moderne nonintruzive în zona comunei Coronini, pe Valea Văradului. „Mai exact, căutăm mănăstirea Sf. Arhanghel Mihail, atestată în documentele otomane între anii 1569 – 1579″, ne-a declarat dr. Ţeicu.

Din echipa directorului Muzeului Banatului Montan fac parte şi doi cercetători din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Cercetările fac parte dintr-un proiect mai vechi ce constă în identificarea, în Banat, a celor 20 de mânăstiri ortodoxe medievale dispărute, atestate la mijlocul secolului al XVI-lea în documente ale Imperiului Otoman.

„Din cele 20 de lăcaşe de cult pustiite, dispărute în negura vremilor, 12 sunt atestate în Caraş-Severin, locul «La Mănăstire», unde facem cercetări chiar acum, în zona Coronini, fiind unul dintre cele menţionate în documentele otomane că ar fi adăpostit mănăstirea Sf. Arhanghel Mihail. Am mai spus şi repet: dacă cercetarea ar fi finanţată, arheologia românească, istoria în general, ar avea numai de câştigat”, ne-a mai spus Dumitru Ţeicu.

Nina Curiţa

2 Comments

  1. …gasirea unei manastiri medievale este o prioritate a Romaniei in plin „progres economic”…finantati va rog gasirea de manastiri …de vechituri, ca poate asa vom iesi din criza…din criza morala…

    • Intr-o societate civilizata este nevoie si de cultura, cercetare arheologica, nu numai de preocuparea de a face bani, avere si a-ti umple burdihanul!

Adaugă comentariu