Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Se întreabă deputatul Ion Mocioalcă atunci când vine vorba despre întâlnirile legate de soarta UCMR.Conducerea UCM Reşiţa a prezentat, zilele trecute, soarta uzinei prin prisma reprezentanţilor societăţii. Iar precizările au fost făcute într-o întâlnire cu un public deloc restrâns, sub cupola palatului administrativ, la care au participat şi parlamentarii care răspund de zona Reşiţei.

După ce toată lumea a felicitat municipalitatea pentru eforturile pe care le-a făcut pentru a-i strânge la masa dialogului pe toţi trimişii la Bucureşti, deputatul Ion Mocioalcă a ţinut să spună că se aştepta ca întâlnirea să fie una restrânsă, între primărie, parlamentari şi conducerea UCMR, „o întâlnire între 15-16 perechi de ochi, şi mă întrebam pe cine mai înjurăm astăzi?“ Deputatul Ioan Benga a ţinut să-i asigure pe reşiţeni că au fost dezinformaţi când au transformat UCMR într-o problemă de nostalgie, că nu vor asista neputincioşi la tăierea şi vânzarea la fier vechi a uzinei.

Pertinente au fost, însă, şi precizările făcute de conducerea uzinei, vizând două aspecte importante, primul – contractul cu Hidroelectrica, iar cel de-al doilea – disponibilizările.

„Zvonuri au existat de când există UCMR. S-au făcut anul trecut, într-o încercare de reorganizare şi încadrare în buget. Principala preocupare este reducerea costurilor“, spune Cosmin Ursoni, directorul general al uzinei, precizând faptul că societatea a fost dependentă în proporţie de 99% de contractul cu Hidroelectrica. Chiar şi aşa, dată fiind societatea Hidroelectrica, „am reuşit în acest timp să realizăm un mic profit, de aproximativ 3.000.000 de lei fără TVA. Facem eforturi să intrăm pe piaţa indiană însă acolo avem concurenţă chineză“.

Şi chiar dacă pe piaţa indiană produsele UCMR au de-a face cu concurenţa serioasă a chinezăriilor ieftine, potrivit reprezentanţilor uzinei, clientul găsit acceptă să plătească în plus ceva pentru a putea cumpăra ceea ce produce Reşiţa. Totuşi, n-a fost perfectat niciun contract cu partenerul găsit. „N-am încheiat un contract cu India pentru că n-am vrut să aducem acasă un contract încheiat sub presiune. (…) Dacă vor spune «Nu!», vom pierde definitiv“, a mai declarat Ursoni.

Antoniu Mocanu

7 Comments

  1. Tin minte prin anii 70-80 UCMR a livrat in China 4 turbine hidraulice de 37 MW la o centrala tinuta secret a beneficiarului, nimeni de la Resita neafland nici astazi unde au fost montate si puse in functiune acele agregate hidroenergetice.O conditie expres pusa era ca fiecare piesa a unui agregate sa fie identica cu cele corespondente celorlalte 3 pentru a putea fi folosita la oricare din turbine. Azi, chinezii cu politica lor inteligenta (proiectele intocmite de Hydroenginereing fiind date odata cu agregatele) isi arata roadele ei fiind concurenti redutabili pentru piata indiana. Si atunci, cum sa nu injuri……

    • poate pune o vorbă bună premierul (că doar se are bine cu ei!!!!!) pe lângă concurența chineză; în mod sigur …… nu va reuși; și atunci pe cine înjurăm?

  2. Nenea Petru cred ca iti mai lipseste putin Fucs, in rest este totul gustos. Esti la fel de vechi ca si hidrocentrala de la chinezi, dar vad ca uiti ca UCMR a livrat o data cu agregatele si un set de desene. Ia spune cine o fi vinovat de concurenta. Tot asa s-a intamplat si cu motoarele de la sectia Diasel, ca stateau sarcii !!! in hala si se uitau la noi cum le construiam. Pe atunci tu treceai si le faceai fotografii, ca doar erai in intrecerea socialista si dadeai bine ca imagine la Ceusescu si acum arunci cu noroi pe uni sau pe altii. Parca pana mai ieri, o tanti frumos imbracata de la UCMR, Melania sau com o mai cheama, se lauda cu cartea aia mare si groasa de la muzeu si ne arata cum scriau chinezii si ne aduceau osanale si acum ne spui tu cine a vandut industria resiteana. Rusine ca te crezi formator de opinie.

    • Mai Gipsy, se vede ca esti nascut dupa Revolutie ca nici nu stii sa scrii corect Ceausescu! Nu am fost niciodata membru de partid dar mi-am adus contributia cat de cat la peste 100 de hidroagregate si 100 de microhidroagregate livrate de UCMR in cei 40 de ani de activitate ca inginer in acelasi serviciu si pe acelasi scaun…

  3. pe tine toasu deputat, pe toasu primar si pe toasu Borza cu directorul lui de trei lulele, ca multe ne promiteti de vreo patru ani si acum o luati de la inceput cu promisul. ce tot ii dai cu bucurestiul tau ca acolo in fata lu ponta suntei catelusii care va gudurati pe langa stapan nu latrati nimic. vezi tu acu si benga e mare salvator ca pana acu a trait in cosmos nu in resita nu a vazut cum cade csr imr, vede cum se duce ucmr. nu va este frica ca va bate dumnezeu daca mintiti.

  4. DESTEPTATI-VA !!! Reply

    A sosit momentul sa ne organizam. Cand iesim in strada? Propuneti data, stabiliti un canal de comunicare pe retele de socializare. Economia e in picaj, bugetarii de abia au bani de pe azi pe maine, investitii zero, firmele private inchid portile. Lasati la o parte interesele partinice si de alta culoare pentru ca astea ne dezbina. Ce asteptati, sa ne nenorocim toti?

Adaugă comentariu