Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dansatorii de la „Datina cărăşană” şi „Bocşana” le-au făcut reşiţenilor seara de miercuri mai frumoasă.

Programat a se desfăşura în cadrul manifestării culturale „Reşiţa în zece dimensiuni”, spectacolul folcloric „Joc şi cânt din Banat” a avut loc, miercuri seara, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa. Pe scenă au urcat ansamblurile de dansuri populare „Datina cărăşană” şi „Bocşana”, alături de tinerele soliste Cătălina Pâşlea şi Dorina Panga. Spectacolul a fost deschis de dansatorii ansamblului „Datina cărăşană”, al dascălilor din judeţ, care au dansat două suite din zonele Bozovici şi Glimboca.

Pe scenă a urcat apoi frumoasa interpretă de muzică populară, originară din zona Almăjului, Cătălina Pâşlea, şi ansamblul de tineri „Bocşana”, care au prezentat prelucrări coregrafice după obiceiuri din Banat. Aplauze la scenă deschisă a primit şi caransebeşeanca Dorina Panga, care a interpretat patru melodii din repertoriul zonei din care aceasta provine.

„Datina cărăşană” este ansamblul sindicatul învăţământului cărăşean şi a fost înfiinţat în urmă cu zece ani, la iniţiativa lui Avram Boţa şi a Icăi Laţcu. Particularitatea şi originalitatea ansamblului constă în faptul că cei mai mulţi dintre membri sunt foşti dansatori la ansamblurile mari din Banat, din judeţele Caraş-Severin şi Timiş. Coregrafii acestui ansamblu, care are în repertoriu jocuri populare din Valea Almăjului, Valea Bistrei şi din pusta bănăţeană, sunt Ica Laţcu şi Ion Ghiaur. La conducerea muzicală a ansamblului se află profesorul Rică Vulpe, iar corepetitor este profesorul Adrian Constantin.

Ansamblul a participat la numeroase festivaluri naţionale, internaţionale, şi a fost apreciat atât pentru originalitatea dansurilor, cât şi pentru autenticitatea costumelor populare.

Ansamblul „Bocşana” a luat naştere, după cum ne-au mărturisit coordonatorii săi, Octavian Peptenar şi Ilia Ciurcia, pentru a face legătura între dascăli şi elevi, pentru că tinerii acestui ansamblu sunt liceeni şi studenţi. Palmaresul ansamblului este unul bogat, de-a lungul timpului, obţinând numeroase premii la festivaluri naţionale şi internaţionale. Cel mai recent succes este premiul I, obţinut anul acesta, pentru spectacol-creaţie cu prelucrările coregrafice.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu