Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cel mai savuros punct de pe ordinea de zi a Colegiului Prefectural Caraş-Severin ce a avut loc joi a fost legat de informarea privind stadiul aplicării planurilor de management şi activitatea desfăşurată de către administraţiile parcurilor de la semnarea contractelor de administrare şi până în prezent.

Pe de-o parte primarii care susţin că nu pot aduce investitori şi nu pot dezvolta zonele, pe de alta administraţiile parcurilor naţionale şi Agenţia de Protecţie a mediului, iar pasiunile s-au înteţit în cadrul discuţiilor în contradictoriu legate de eliberarea acordurilor şi avizelor de mediu. Primarul de Prigor, Pavel Verindeanu, a izbucnit în timpul acestor expuneri: „Ni-s săraci că ni-s proşti!“ Între planuri urbanistice generale, avize de mediu şi arii strict protejate, investiţiile depind de cadrul juridic, de termene şi proceduri.

Dacă informarea a fost făcută pe un ton elegant, nu la fel au fost discuţiile aprinse de după. Startul a fost dat de către subprefectul Nicolae Verindeanu: „După ce am avut luni de-a rândul discuţii şi fiecare primar în parte a venit şi ne-a sesizat neconcordanţele, să nu le numesc altfel, dintre ceea ce-şi doreşte el să facă şi ceea ce parcul intenţionează (după ce am trimis informări şi am invitat la instruire primarii săptămâna trecută), din 38 de primării afectate, sunt prezenţi opt. Neînţelegerile dintre unităţile administrativ-teritoriale şi administraţiile parcurilor sunt o altă problemă care împiedică investiţiile în Caraş-Severin. Vorbiţi de dezvoltare durabilă şi unii şi alţii, dar în 20 de ani nu s-a întâmplat nimic. Suntem la zero sau la minus. Fără patos şi fără ranchiună, vă rog să discutaţi şi să găsim soluţiile pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă a judeţului“, a precizat subprefectul.

Ori, tocmai acest îndemn nu a fost luat în seamă, pentru că discuţiile au fost destul de pătimaşe, ba chiar subprefectul a ridicat de câteva ori vocea. A luat cuvântul primarul de Prigor, Pavel Verindeanu. Acesta a susţinut că „am depus de un an de zile PUG la Mediu, după patru şedinţe de lucru mi se amână avizul de mediu din cauză că nu am aprobarea Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului. PUZ-ul este tot blocat. Mi s-a spus să mă retrag din staţiune. 1.500 de oameni ar avea de lucru şi investiţia este blocată“.

În contrapartidă, Sorin Tudorescu, directorul administraţiei parcului amintit a precizat că investiţia ar afecta turbăria din zonă şi că acordul parcului trebuie dat de către consiliul ştiinţific. „Unde propuneţi să se dezvolte turismul din Caraş-Severin dacă în staţiunea Semenic nu se poate? La câţi metri de turbărie este prima construcţie?“, a direcţionat tirul întrebărilor subprefectul Verindeanu, pe un ton supărat.

„Categoric trebuie să ne dezvoltăm. Suntem limitaţi, ca judeţ, în oportunităţi şi turismul va fi discutat într-un cadru mai restrâns şi chiar să ajungem la Bucureşti. Toate astea, respectând natura. Să nu rămânem judeţul care n-a făcut nimic“, a preluat rolul de moderator prefectul Ioan Sabo. Marius Cârpean, comisarul şef al Gărzii de Mediu Caraş-Severin, a reiterat părerea că ariile protejate împiedică investiţiile, opinie exprimată şi cu alte ocazii.

Carmen Sorescu, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Caraş-Severin a susţinut că „nu este adevărat că activităţile de dezvoltare nu pot avea loc în ariile protejate“, explicând că există şi activităţi de turism, parcuri eoliene şi alte manifestări. „Turbăria de pe Semenic este un habitat prioritar pentru care suntem monitorizaţi de la Comisia Europeană. Nimeni nu doreşte stoparea investiţiilor din proprie iniţiativă. Vom dezvolta zonele cu restricţiile care se impun“, a concluzionat Sorescu.

Flavius Rotariu

Discuţii aprinse pe marginea subiectului privind investiţiile în zona ariilor naturale protejate s-au purtat ieri, în cadrul Colegiului Prefectural Caraş-Severin. Pe de-o parte primarii care susţin că nu pot aduce investitori şi nu pot dezvolta zonele, pe de alta administraţiile parcurilor naţionale şi Agenţia de Protecţie a mediului, iar pasiunile s-au înteţit în cadrul discuţiilor în contradictoriu legate de eliberarea acordurilor şi avizelor de mediu. Primarul de Prigor, Pavel Verindeanu, a izbucnit în timpul acestor expuneri: „Ni-s săraci că ni-s proşti!“ Între planuri urbanistice generale, avize de mediu şi arii strict protejate, investiţiile depind de cadrul juridic, de termene şi proceduri.

Adaugă comentariu