În ceea ce priveşte cazuistica compartimentului de specialitate (violenţa împotriva minorilor) din cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Caraş-Severin, anul trecut au fost înregistrate 347 astfel de situaţii. Doar în primele patru luni ale acestui an s-au înregistrat 117 sesizări, dintre care 15 se refereau la violenţe asupra copiilor. Un astfel de caz a fost semnalat de către cadrele medicale de la UPU Reşiţa, care s-au sesizat în momentul în care o elevă de 16 ani a ajuns la Urgenţe după o bătaie cruntă primită de la tatăl său.
„Cum medicii au constatat că minora a fost lovită în repetate rânduri, DGASPC a sesizat în scris poliţia. Fata ne-a spus că nu mai vrea să se întoarcă la tatăl său, cel puţin până ce mama sa nu se va întoarce din străinătate“, a spus Virgil Pop, director adjunct al DGASPC Caraş-Severin. Explicaţia tatălui este una cel puţin şocantă, bărbatul spunând că nu a făcut altceva decât să încerce să îşi protejeze copila… Şi lista neagră a unor astfel de persoane continuă.
Un alt caz, de această dată şi mai cutremurător, s-a întâmplat în acest an. De această dată, în mediul rural. Este vorba despre un abuz sexual asupra unei minore de 15 ani. Şi de această dată, tot medicii, însă cei de la Clinica „Louis Ţurcanu“ din Timişoara, au fost cei ce au anunţat autorităţile. Vinovat de aceste fapte s-a făcut concubinul mamei fetei. Bărbatul a abuzat de fată încă de când aceasta avea opt ani.
Şi mai grav este că despre acest coşmar mama ştia, însă nu a luat nici o măsură. Sătulă de ceea ce i se întâmpla acasă şi după ce la doar 12 ani suferise un avort, fata a avut o tentativă de sinucidere, înghiţând o pensă metalică de 12 cm, iar în luna februarie a acestui an a decis să fugă de acasă la bunica ei din Petroşani. Nici acolo nu i-a fost mai bine, pentru că a ajuns să se prostitueze.
„S-a decis plasamantul în regim de urgenţă la Complexul de Servicii Sociale Reşiţa. De asemenea, au fost sesizate organele de ordine pentru a lua măsurile ce se impun în acest caz grav“, a spus Virgil Pop, director adjunct al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin. În prezent, copilul merge la o şcoală din Reşiţa şi beneficiază de un program de consiliere psihologică pentru a depăşi, pe cât posibil, trauma suferită.
Din păcate, astfel de lucruri au loc lângă noi şi nu se depun suficient de multe eforturi pentru stoparea acestora. Deşi este dificil, în încercarea de a evita ca astfel de tragedii să se mai repete, DGASPC Caraş-Severin derulează tot felul de programe de prevenţie. Printre acestea, Programul de măsuri pentru combaterea comercializării şi consumului de stupefiante, acţiunea „Omul cu două feţe“ sau campania „Sunt informat, mă simt protejat“.
Anca Preda