Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Pe lângă reticenţa fără bază medicală a cărăşenilor faţă de vaccinuri, există semnale că aceasta a ajuns la medici.

În repetate rânduri, actorii din sănătate au remarcat un eşantion în rândul cetăţenilor care se arată circumspecţi la inocularea cu vaccinuri din programele naţionale de sănătate. „Este, cel mai adesea, o necunoaştere din partea respectivilor indivizi în ceea ce priveşte rolul vaccinurilor. Mulţi iau drept judecăţi de valoare ceea ce găsesc pe internet, ba chiar le consideră opinii medicale viabile, fără să verifice sursa care le emite sau le promovează. Din acest caz, în mai multe rânduri, au existat cazuri de refuzuri ale vaccinurilor, pe motiv că ar da naştere unor alte afecţiuni. Însă asta fără vreo legătură medicală clară şi obţinută în urma testelor“, a explicat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei județene de Sănătate Publică.

Însă problema capătă noi valenţe, destul de îngrijorătoare. În prezent se desfăşoară campania de vaccinare cu dozele de vaccin hexavalent, primite recent de la Ministerul Sănătăţii. Or, pe lângă reticenţa părinţilor la inocularea cu aceste doze, au apărut aspecte noi. „Avem semnale din județ că ar exista medici care nu doar că nu doresc să efectueze vaccinarea, ba chiar îndeamnă părinţii să o refuze, fie din motiv că ar exista o tulpină – pentru poliomielită – care nu ar mai fi întâlnită acum, fie din alte motive. Şi asta e îngrijorător“, a adăugat directorul DSP Caraş-Severin. Or, aceste semnale impun verificări amănunţite şi schimbarea unor mentalităţi. Sau, în cel mai rău caz, testarea dozelor de vaccin amintite.