Caraş-Severin, Romania

În plus, alte statistici precizează că, economic, pe teritoriul judeţului fiinţează peste 800 de agenţi economici, firme care au cel puţin un partener străin. Semn că Reşiţa şi Caraş-Severinul pot fi şi atrăgătoare pentru unii investitori, pentru că majoritatea străinilor care se regăsesc astăzi în judeţ derulează afaceri în diferite domenii, unele dintre ele fiind filiale ale unor firme deschise în ţara de baştină. Ca urmare a cifrelor amintite oficial, am decis să luăm legătura cu câţiva străini care au avut îndrăzneala să aleagă Reşiţa ca bază pentru a dezvolta afaceri. Am găsit un italian, un kosovar şi un turc, care s-au arătat mulţumiţi că s-au naturalizat ca reşiţeni.

Gianni Caldarone, de 48 de ani, a sosit la Reşiţa în 1999. În 2001 s-a stabilit definitiv aici, chiar dacă părinţii şi fratele lui au rămas în Peninsulă.

„Din 365 de zile ale unui an, 350 le petrec în România, în Reşiţa. Nu pot spune că România este o a doua patrie pentru mine, cred că a devenit deja prima. Italia înseamnă, acum, pentru mine, doar afaceri. Am plecat cu afaceri, mi-am găsit iubirea aici, am întemeiat o familie şi am decis să rămân“, a precizat italianul devenit reşiţean.

Bečaj Hajdar este un cetăţean al provinciei Kosovo, aşa cum se prezintă. „De fapt, m-am mutat acum câţiva ani, la Čoka, lângă Kikinda. Prin septembrie 2006 am venit în Reşiţa pentru a testa piaţa produselor de patiserie. În luna martie 2007 am decis că pot să-mi dezvolt o afacere în Reşiţa. Am o experienţă de 20 de ani în domeniul amintit şi, deşi am fost prin alte judeţe, am decis că Reşiţa este un oraş liniştit şi în care îmi place să trăiesc. Sunt aproape de cei din Rafnic şi Clocotici, cu care mai schimb o vorbă în limba mea. Afacerile de acasă le-am închis, pentru că sunt la 230 de kilometri. Familia îmi e departe, dar m-am obişnuit“, a spus Hajdar, care se descurcă deja foarte bine în limba română. Gokhan Ciftci este un turc de 23 de ani, de trei ani în Reşiţa şi vorbeşte româna mai bine decât alţi români. A venit cu bijuterii, o afacere de familie.

„Suntem o familie mare mutată în România, iar eu sunt singur la Reşiţa, îmi conduc propria afacere. Am trei unchi în ţară de la care am învăţat meseria şi eu sper să mă stabilesc aici definitiv, inclusiv să obţin cetăţenia română. I-aş sfătui şi pe prietenii mei turci să facă acest lucru, pentru că Reşiţa promite“, a amintit el.

Flavius Rotariu