Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Mai multe programe derulate cu fonduri de la centru se află în stand-by pentru ultimul semestru al anului.

În ultimii ani exista, pe acest segment o „tradiţie” în ceea ce priveşte problemele de finanţare a programelor derulate prin Direcţia de Sănătate Publică judeţeană şi, în aceste zile, mai multe adrese au circulat în ambele sensuri pe ruta minister – DSP.

„Ni se solicită, prin adrese repetate, o dimensionare a cheltuielilor pe al doilea semestru pentru a asigura continuitatea şi funcţionalitatea programelor de prevenţie (care cuprind şi vaacinările – n.r.), pentru boli transmisibile şi netransmisibile, cel pentru HIV – SIDA, TBC, cele care ridică probleme la riscul de viaţă şi muncă”, a precizat directorul DSP Caraş-Severin, dr. Dragoş Luca. Printre programele amintite se regăseşte şi cel care permite tratamentul pacienţilor în alte ţări, în cadrul căruia au existat solicitări în fiecare an din judeţul Caraş-Severin.

„Nu există un buget pentru acest tip de intervenţii. Se face o selecţie de dosare la nivel de minister şi, din bugetul acestuia, se alocă DSP-urilor sumele necesare. Chiar acum avem un caz al cărui tratament este de peste 50.000 de euro şi pentru care aşteptăm răspunsul de la minister. Am înţeles că ministrul ar fi de acord să-l aprobe, dar metodologia spune că, dacă suma depăşeşte 50.000 de euro, este nevoie şi de avizul de la ministerul Finanţelor. Aproape în fiecare an am avut sume aprobate pe acest program. E vorba despre cazurile care nu se pot trata în ţară. Pe primul semestru nu am avut convulsii în ceea ce priveşte finanţarea acestor programe, dar lumea se bazează pe rectificările de buget” a mai adăugat dr. Luca.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu