Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Nici a doua oară aleșii locali nu au fost convinși de explicațiile oferite de reprezentanții Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș (SMUC), care au cerut modificări în organigramă. Explicațiile au venit de la Daniela Drăgoi, directorul economic al spitalului, asta deși aleșii locali ceruseră prezența managerului Octavian Dena, doar că acesta a ajuns mai târziu la ședință.

Au intervenit în discuții și liderul sindical Marius Posipal, dar și o fostă angajată a spitalului, Gabriela Coșoveanu.

„Posturile se pot scoate la concurs și în condițiile existente, fără modificarea organigramei. De ce le scoateți? Și dacă totuși le scoateți, de ce nu le scoateți ca medic specialist? Restricționați medicii specialiști să vină la concurs“, a întrebat social-democratul Florin Bogdea. „Legea ne obligă să scoatem posturile la concurs, pentru că acum posturile de șef de secție sunt ocupate ilegal și pot să refuz să le dau banii pentru șef de secție“, a spus reprezentanta SMUC.

„Concursul e cu «dedicație»“, a afirmat și Valentin Dascălu, moment în care primarul Felix Borcean a intervenit și le-a spus celor de la spital să facă precum spun consilierii, „dacă actualul șef de secție nu câștigă concursul, să plece“. „Medicul respectiv ne va da în judecată. Nu restricționăm pe nimeni, anunțul din «Viața Medicală» este pentru medic specialist sau medic primar cu 5 ani vechime“, a răspuns Drăgoi.

Liberala Andra Pleșa a întrebat-o pe reprezentanta spitalului cum transformă un post de portar în medic, replica venind de la colegii social-democrați, cu amuzamentul aferent: „Apără Tătărușanu!“. „Până la urmă vom fi obligați, altfel nu vom putea continua contractul cu Casa de Asigurări, să mai avem un leuț, deci nu vom mai avea venituri dacă nu îndeplinim condițiile. Nu există «dedicațiile» care se insinuează. Acum pe șefii de secție nu poți să-i tragi la răspundere, nu primesc indicatori de performanță, când are contract, atunci da“, a concluzionat directorul economic al spitalului, contrazisă de sindicalistul Marius Posipal: „Creați posturi pentru anumiți doctori!“.

La vot, nicio surpriză față de prima ședință în care s-a dezbătut organigrama spitalului, toți cei 17 consilieri prezenți abținându-se și de această dată.

„Eu cred că ce-i deranjează pe medici este tocmai iminența acestui concurs, în orice instituție există acest risc de a da un concurs și de a nu-l lua. Dar nu că e cineva sau altcineva șef de secție e cea mai mare problemă a spitalului! Nu știu de câte ori vor mai trebui să vină cei de la spital în ședință cu organigrama, ca să-i lămurească pe consilieri. E o cerință pentru acreditarea spitalului, nu e vorba de nicio «dedicație». Dar pe de altă parte, aș vrea să văd situația când un doctor rămâne pe dinafară după concurs, să văd atunci cine va suporta costurile colaterale pentru această nesăbuință“, a declarat și primarul Felix Borcean la finalul ședinței.

Potrivit datelor prezentate de edil, organigrama spitalului are 549 de posturi, din care, în prezent, sunt ocupate 477.

Răzvan Mihalcea

Adaugă comentariu