Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În timp ce Marcel Vela şi Sorin Frunzăverde critică ordonanţa de urgenţă ce permite aleşilor locali să aleagă partidul din care vor să facă parte fără a-şi pierde mandatul, Ion Mocioalcă, şeful social-democraţilor cărăşeni, consideră că aceasta este… „o măsură reparatorie“.

Ordonanța de Urgență ce permite migrația aleşilor fără ca aceștia să-și piardă mandatul a fost adoptată de Guvern săptămâna trecută. Termenul în care aleşii locali îşi pot alege partidul va fi de 45 de zile.

Această ordonanță intră în vigoare de luni, 1 septembrie. Asta înseamnă că primarii vor putea opta pentru un alt partid până la jumătatea lunii octombrie, cu două săptămâni înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale.

„Este un act normativ care poate deturna grav opțiunile electorale din 2012 și, în primul rând, nu este corect față de alegători. Imaginați-vă că într-o comună din Covasna trec la UDMR toți consilierii PNL și PSD, doar pentru că cetățenii cu dublă cetățenie au facilitate la vizele pentru SUA. Evident că este absurd și nu se va întâmpla așa ceva, dar teoretic ar fi perfect posibil conform acestei ordonanțe. Până astăzi nu cunosc cazuri de mutații politice, dar nu este exclus ca în cele 45 de zile să apară din varii motive și în Caraș-Severin“, a precizat Marcel Vela, preşedintele Partidului Naţional Liberal Caraş-Severin.

Actul normativ a fost considerat de preşedintele CJ, Sorin Frunzăverde, ca fiind un abuz: „Am vorbit la finalul săptămânii cu şefii Partidului Popular European care au avut atitudine în acest sens, condamnând această variantă guvernamentală prin care aleşii locali au 45 de zile să opteze cu privire la apartenenţa lor politică. Niciunde nu se întâmplă asemenea lucruri. Nu am semnale în acest sens din teritoriu. Colegii mei au avut o întâlnire cu primarii din Caraş-Severin zilele trecute şi nu avem asemenea situaţii. Această ordonanţă de urgenţă este un exemplu de conducere guvernamentală abuzivă“.

În schimb, preşedintele PSD Caraş-Severin, Ion Mocioalcă, a spus că ordonanţa este „o măsură reparatorie şi am argumente suficiente să o consider astfel. Cred că în Caraş-Severin nu se va trăi nici mai bine nici mai rău imediat. Ca om politic, aştept ca, alături de cele două personalităţi cu care am format USL-ul în Caraş-Severin să-l refacem. Sunt, totuşi, aleşi locali care nu-l susţin pe Klaus Johannis şi care sunt nemulţumiţi de blocarea proiectelor, de ce le-a oferit conducerea judeţului, sau de faptul că PNL e braţ la braţ cu PDL, cu care ne-am luptat la locale în 2012“.

Din surse liberale am aflat că primarul PNL al comunei Ciclova, Puiu Percea, împreună cu mai mulţi consilieri locali din acelaşi partid, vor profita de ordonanţa migratorilor pentru a trece în altă barcă politică. Numai că nu este vorba despre cea a PSD, ci de partidul lui Călin Popescu Tăriceanu.