Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Viceprimarul Orşovei, Constantin Negulescu, a declarat recent că „de acum înainte, Orşova, Băile Herculane şi Topleţul trebuie să facă parte din regiunea Oltenia”.

Regionalizarea României, una din priorităţile politice ale actualei guvernări, continuă să facă valuri în rândul politicienilor. După ce în urmă cu câteva săptămâni se vorbea de trecerea Orşovei în viitoarea Regiune Banat, oficialii orşoveni au reacţionat.

Viceprimarul municipiului de la Dunăre, Constantin Negulescu, a contraatacat zilele trecute în presa locală, declarând că Orşova nu va mai reveni în regiunea Banat, de unde a fost dezlipită după cel de-al Doilea Război Mondial. Mai mult, Negulescu a afirmat că din contra, două localităţi cărăşene, oraşul Băile Herculane şi comuna Topleţ, ar trebui să treaca în Regiunea Oltenia. „Îmi asum această declaraţie şi susţin că viitorul ar trebui schimbat. De acum înainte, Orşova, Băile Herculane şi Topleţul trebuie să facă parte din regiunea Oltenia. Următorii 1.000 de ani trebuie să aibe această unitate”, a spus edilul adjunct.

Rugat să comenteze declaraţia omologului de la Dunăre, primarul staţiunii Băile Herculane, Nicuşor Vasilescu, crede că nu este momentul pentru astfel de poziţii. „Am văzut şi eu declaraţia d-lui Negulescu şi cred că ne grabim în a face afirmaţii gratuite, atâta timp cât nu ştim exact ce prespune regionalizarea nu are rost să facem asemenea declaraţii. Cred că se discută prea mult pe acest subiect, nu împărţim ţara acum. Ca şi localităţi nu ne opreşte nimeni nici acum să colaborăm, chiar dorim o colaborare cu Orşova pe strategia Dunării, spre exemplu. Deschidere spre astfel de colaborări există din partea noastră pentru că staţiunea Băile Herculane are nevoie de tot ceea ce oferă Orşova din punct de vedere tursitic, al Dunării, dar şi Orşova are nevoie de ceea ce oferim noi. Atât timp cât aducem fonduri pentru dezvoltarea comunităţilor noastre, nu văd de ce nu am colabora”, a concluzionat primarul Nicuşor Vasilescu.

În concluzie, regionalizarea asta dă frâu liber imaginaţiei!

Nina Curiţa

4 Comments

 1. Nenea „ESCU-le „, eu cred ca la doua decenii dupa razboi ni s-a luat Orsova pentru motivul ca oltenii erau cam saraci fata de banateni, si noua ne-a fost mila de ei; si nu ca despagubire de razboi.
  Sa fie oltenii in momentul de fata mai saraci ca dupa razboi ?? Numai in urma unui razboi se traseaza alte graniti sau se dezmembreaza/desfiinteaza regiuni !!
  Ce tot au oltenii cu Banatul nostru de munte?? Ei sa lustruiasca statuia lui Brancusi dupa fiecare ploaie!!
  Ce fac jupanii din Banat de nu riposteaza? Sunt preocupati cu deszapezirea? Vine iarna si nu gasesc firme cu care sa incheie contracte? Pot da cetatenii zapada la o parte si cu lopata, pana cand soferii isi monteaza cate o lama in fata sa impinga zapada!! Numai bine ca se economisesc bani petru cele doua campanii electorale de anul viitor!

 2. nu sunt in stare sa isi asfalteze drumurile de pe clisura Dunarii….dar sa mai si administreze zona!!!!!!!

 3. Nu ar fi o idee rea ca Herculanele sa treaca la Oltenia, foarte multi turisti din statiunea Baile Herculane sunt olteni iar geografic vorbind este si in interesul statiunii o apropiere mai mare de Oltenia. Desi cultural se zice ca este in Banat statiunea este de fapt la granita cu Oltenia iar jumatate din statiune chiar in Oltenia.
  Daca ar ramane in Banat ar ramane foarte izolata avand in vedere distanta foarte mare pana la resedinta de judet Resita. Important este insa sa fie bine administrata si sa se faca investitii serioase.

 4. Stimati banateni din Orsova pana la Mures , acest tembel negulescu , oltean de origine, stabilit in Banat, bate campii.Sa-si faca reguli administrative la el in oltenia, dincolo de Varciorova. Orsova este BANAT. Maimutoiul asta dinn oltenia, este doar o „vinitura” incapabila de a aprecia bunavointa si bunul simt al nostru , al localnicilor banateni din Orsova. Istoria derulata de nesimtiti si ordinari ca acesti olteni gen negrulescu, care pun la indoiala , apartenenta unui teritoriu banatean la BANAT. Vinitura asta , sa -si exprime dorintele expansiunii teritoriale oltenesti, doar la pusta lui olteneasca.

Adaugă comentariu