Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Poetul reşiţean a fost aniversat miercuri de prieteni şi colaboratori într-un cadru festiv, în sala Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Tonul manifestării a fost dat de corul Liceului Baptist din municipiu, care i-a cântat poetului mulţi ani fericiţi, după care Octavian Doclin a recitat o poezie din volumul personal „Nisip, ape de odihnă“, pe care a dedicat-o mamei sale, în vârstă de 86 de ani, prezentă în sală. Despre sărbătorit, Clara Maria Constantin, managerul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici“, remarca: „Poetul Octavian Doclin este un neobosit explorator al cuvântului, care a aşezat Reşiţa pe harta lirică a României şi dincolo de graniţele ţării noastre“. Nicolae Vlădulescu, directorul Teatrului de Vest Reşiţa, consideră, în schimb, că poezia prietenului său trăieşte odată cu el: „Poezia este tot timpul contemporană, iar în cazul lui Octavian Doclin aceasta este contemporană cu el, pentru că el îşi trăieşte propriul său timp“.

În acelaşi cadru festiv au fost lansate şi volumele „Sînge de vişin“, cea mai recentă carte de versuri a lui Octavian Doclin, şi „Cercul doclinian“, semnată de profesorul Adrian Dinu Rachieru, prorectorul Universităţii „Tibiscus“ din Timişoara, care nota: „Octavian Doclin a fost şi rămâne ispitit de esenţializare, de concentrare, şi îşi doreşte, nu doar prin «Sînge de vişin» ci cu întreaga sa operă şi cu volumele care vor urma, o viaţă nouă alături de propriile poeme, pregătindu-şi posteritatea, pentru că el, ca un bun gospodar ce este, nu vrea să lase în sarcina posterităţii griji prea mari“.

Volumul „Sînge de vişin“, beneficiază de un studiu introductiv semnat de dr. Valy Ceia, prodecanul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie – din cadrul Universităţii de Vest Timişoara. Ca semn de preţuire şi respect pentru activitatea sa culturală, Octavian Doclin a primit din partea Bibliotecii „Paul Iorgovici“ şi a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale două plachete.

Octavian Doclin este de 15 ani redactorul-şef al revistei culturale „Reflex“. Are la activ 27 de volume şi şapte antologii şi lucrează la alte două cărţi.

Adaugă comentariu