REȘIȚA – Asta îi întreabă primarul Ioan Popa pe cei care spun că Reșița este izolată, explicând de ce consideră că municipiul este Rolls Royce-ul de la poalele Paradisului.
Se tot vorbește despre dezavantajele geografice ale Reșiței, care ne-ar trage din calea investițiilor. Avem resurse umane și potențial, dar ceva continuă să lipsească din rețeta succesului.
„Noi avem aici, la Reșița, o cutumă de vreo 15 ani, noi între noi, reșițenii, spune Ioan Popa, primarul municipiului. Eu sunt vinitură aici, eu sunt născut la Lugoj și am stat la Nădrag, deci sunt de aproape, tot bănățean. Dar ei spun aici: domne, avem o poziție proastă, la noi e capăt de drum, nu vine nimeni. Și tuturor celor care spun asta le zic: «Oameni buni, sunteți nebuni?». Dar ce să zică ăia de la Bacău, ăia de la Ploiești? N-avem dreptul să spunem asta când de la noi înspre Est mai e 80% din România! N-avem voie să ne văităm că noi suntem într-un capăt de ce? Nu suntem într-un capăt de nimic. Suntem în apropierea unui paradis! (…) Noi suntem aproape de Paradis aici!“, spunea Popa referindu-se nu prea departe, la ceea ce avem în sus, spre culmile Semenicului.
Și, totuși, de ce am ajuns să ne considerăm municipiul drept un oropsit al sorții? Edilul explică: „Dar atunci când lucrurile au mers într-o direcție proastă, efectiv îți induc starea asta de negativism și de neputință, și atunci încerci s-o justifici cu ceva. Eu venind din mediul privat mi-am spus că așa ceva nu există, eu trebuie să pun pe picioare «firma» asta“. Ca temperament, eu sunt un om coleric și dinamic, și m-aș fi așteptat ca foarte repede după ce vin în Primărie să îmi umplu parcul industrial de investitori, spune Popa. Nu e așa de simplu, știu că nu e simplu, e ca și când vrei să vinzi o mașină și ești cu ea-n piață dar trebuie s-o vadă 10-20 de clienți până se hotărăște unul s-o cumpere. În cazul nostru, Reșița e ca un Rolls Royce care a fost lăsat de un proprietar nenorocit să zacă undeva, și e plin de rugină, de frunze și de mizerie, și trebuie șlefuit, aranjat și repus pe piață. Fac demersuri destul de importante, am fost la Alba Iulia, la Brașov, la Cluj, la Sibiu și la București, în toate seminariile posibile, să prezint orașul. Știu că în ultimul an decizia investițională a avut o anumită reducere la nivel național în general, pentru că nu s-a știut ce se întâmplă cu taxele. Și vedeți că ce fac guvernanții chiar și zilele astea nu este un lucru încurajator pentru decizia de a investi în România. Să spună cineva că vrea să impoziteze cifra de afaceri, trebuie să fie cel puțin imbecil! Și o spun cu responsabilitatea unuia care fac afaceri de 25 de ani! Să impozitezi pe cifra de afaceri poți s-o faci în anumite domenii, foarte puține, dar nu într-o chestiune serioasă, de industrie și economie serioasă“.
Edilul a lansat oamenilor de afaceri o invitație la investiții: „Dacă aveți parteneri, dacă doriți, dacă cunoașteți pe cineva care vrea să investească în Reșița, dirijați-i spre mine, sunt un om deschis și voi face tot ceea ce-mi stă în putință să le ușurez intrarea pe piață, asigurarea resursei umane și vor avea în mine un sprijin tot timpul“.