O vara racoroasa, la munte - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ca o alternativă mai ieftină şi presărată cu aventură, administraţiile parcurilor naţionale din județ s-au pregătit pentru amatorii de drumeţii şi sporturi extreme. Cei pentru care luxul şi confortul sporit nu reprezintă o cerinţă obligatorie pot alege să-şi petreacă o vacanţă plină de adrenalină sau linişte în mijlocul naturii.

Neoficial, sute de turişti, în mare parte străini, ne bat judeţul anual, cu precădere în perioada sezonului estival, impresionaţi de zonele împădurite şi de cele calcaroase. Pentru a veni în întâmpinarea potenţialilor turişti, administraţia PNSCC a ecologizat mai multe zone şi a plasat indicatoare şi tăbliţe informative.

„De asemenea, în funcţie de zona ce se doreşte a fi vizitată, un ranger poate însoţi grupuri organizate pentru a oferi detalii şi a ghida turiştii la obiectivele de care dispunem. Sunt nouă trasee turistice cartate pe raza parcului şi detalii despre acestea au fost postate pe site-ul nostru oficial, la fel şi numerele de telefon unde pot fi solicitate informații. Mai mult, pentru că trebuie să fim în pas cu evoluţia tehnicii, doritorii îşi pot descărca gratuit hărţi GPS cu traseele amintite“, ne-a declarat Sorin Tudorescu, directorul administraţiei PNSCC. Pentru că orice parc național are ca principal obiectiv de management menținerea ecosistemelor în stare naturală și conservarea diversității biologice, activitățile permise sunt foarte restrânse, însă drumeţiile, speologia şi alpinismul sunt exact cele care îi atrag pe turişti.

Printre cele mai vizitate obiective ale parcului sunt chiar cele care dau numele acestuia, respectiv zona Semenic şi Cheile Caraşului, iar traseele sunt constrite, cu precădere, în jurul acestora (Lacul Secu – Borlovenii Vechi, Reşiţa – Lacul Gura Golumbului, Peştera Comarnic – Baia Vulturilor, Caraşova – Gârlişte, Crucea Iabalcei – Prolaz, etc). Pentru majoritatea traseelor nu este nevoie de echipament special şi acestea pot fi practicate pe parcursul a mai mult de două anotimpuri.

„Ne bucurăm să avem turişti pe raza parcului, pe care îi ajutăm să petreacă vacanţe de calitate. Însă, pentru că vorbim de o arie protejată, cei care vin nu trebuie să uite regulile de bun simţ. Camparea în afara zonelor premise este interzisă, la fel şi abaterea de pe traseele turistice marcate sau aprinderea focului în afara vetrelor special amenajate în acest scop. Turiștii au obligația să respecte indicațiile rangerilor şi cele de bună creştere. De aici încolo, suntem dispuşi să oferim celor care ne vizitează zona ajutor pentru a petrece o vacanţă frumoasă şi pentru a reveni“, a mai adăugat Tudorescu.

Flavius Rotariu