REŞIŢA – Având-o în rolul titular pe Camelia Ghinea, spectacolul îi este dedicat actriţei, care în 2018 şi-a aniversat 30 de ani de carieră.
Managerul Teatrului de Vest, Florin Gabriel Ionescu, a anunţat pentru duminică, 3 februarie, o nouă producţie, care se vrea un tribut adus succeselor înregistrate de îndrăgita actriţă de-a lungul anilor. Este vorba despre premiera spectacolului „Noapte bună, mamă!“ de Marsha Norman (piesă premiată în 1983 cu Premiul Pulitzer pentru Drama), în regia Mihaelei Lichiardopol. Dacă un asemenea spectacol n-a fost posibil anul trecut, Ionescu motivează că programul a fost foarte încărcat, cu multe premiere şi proiecte care trebuiau duse la bun sfârşit: „Trebuia gândit un spectacol doar pentru ea, Camelia merită acest lucru, însă ne-au solicitat prea mult celelalte proiecte“. În rolul secundar va juca Andrada Samoilă, iar scenografia este semnată de Eszter Tunde Torban, care a cedat Teatrului de Vest drepturile de autor pentru punerea în scenă a piesei, inclusiv decorurile.
La ce să ne aşteptăm? Regizoarea Mihaela Lichiardopol, care a revenit la Reşiţa, după ce a regizat spectacolul „Iaacovi şi Leidental“, face câteva precizări: „E o piesă destul de ştiută şi destul de mult jucată, s-a făcut şi, cel puţin, un film, dacă nu mai multe, dar povestea este şi va fi universal valabilă. Este vorba despre relaţia mamă-fiică şi chiar dacă sunt două personaje pe parcursul piesei, în dialogurile lor se vorbeşte şi despre relaţia de cuplu, iar atunci avem de-a face cu relaţia mamă-tată, fiică-soţ, relaţia dintre generaţii, respectiv fiică – o femeie la 40 de ani şi o mamă ceva mai în vârstă, apoi avem de-a face cu relaţia acestei fiice şi fiul ei adolescent, deci se ating foarte multe probleme de comunicare şi de iubire. Totuşi, nu întotdeauna iubirea este suficientă, mai trebuiesc şi alte ingrediente ca viaţa noastră să meargă bine înainte, însă iubirea ne salvează într-un fel sau altul, chiar dacă finalul este trist. Este, de fapt, un spectacol de actori, de emoţii, de trăiri reale, cât mai adevărate. Eu am încercat să aduc textul în contemporaneitate, să simţim că se întâmplă acum şi aici, la fel şi din punct de vedere estetic, am încercat să-l aduc cât mai aproape de vizualul nostru contemporan, de asemenea să dinamizez textul“.
Managerul teatrului reşiţean spune că spectacolul este mult diferit faţă de ce a văzut el în Ungaria, acest lucru confirmând încă o dată importanţa regizorului în realizarea unui spectacol. Cât priveşte maniera de lucru a regizoarei cu cele două actriţe de la Teatrul de Vest, Mihaela Lichiardopol subliniază că este mulţumită deşi: „ca regizor, niciodată nu primeşti sută la sută ceea ce vrei, dar poţi să ai surpriza că primeşti lucruri neaşteptate, foarte vii sau la care nu te-ai gândit. În teatru toţi suntem mânaţi de dorinţa de a ieşi totul foarte bine. Repet, un regizor îşi duce variantele cele mai fericite cam 80 la sută din ceea ce își propune, restul ţine de creativitatea celor din jur. Poată să-ţi iasă 100 la sută ce ai vrut şi rezultatul să nu aibă viaţă. Deci, cred că e mai bine ca regizor să nu primeşti de la actori tot ce ţi-ai propus“.
Important e că regizoarea nu are o manieră de lucru conflictuală, colaborarea cu actorii lăsând calea deschisă pentru un succes de echipă. Vom vedea, duminică seara, în 3 februarie, de la ora 19,00, la Palatul Cultural.